foto: REUTERS/SCANPIX
Nāvējošo omikronu nevajadzētu saukt par “maigu”, brīdina PVO
2022. gada 7. janvāris, 09:49

Nāvējošo omikronu nevajadzētu saukt par “maigu”, brīdina PVO

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdinājusi, ka saslimšanu ar Covid-19 omikrona paveidu, kas jau izplatījies visā pasaulē, lielā daļā valstu kļūstot par dominējošo paveidu, nedrīkst raksturot, kā vieglu, jo arī no šī varianta cilvēki mirst, ziņo BBC.

Lai gan jaunākie pētījumi liecina, ka ar omikrona paveidu saslimušo cilvēku slimības gaita ir vieglāka, joprojām ir rekordliels skaits cilvēku, kuri nonākot slimnīcās, pakļauj veselības sistēmu milzīgam spiedienam, sacīja PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebrejesuss.

Pirmdien, 3.janvārī, ASV reģistrēti vairāk nekā miljons jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi. PVO un ANO veselības aģentūra paziņoja, ka pagājušajā nedēļā Covid-19 gadījumu skaits pasaulē ir pieaudzis par 71%, bet ASV par 100%. Ziņojumā teikts, ka no smagi saslimušajiem 90% bijuši nevakcinēti. 

“Lai gan šķiet, ka omikrons izraisa vieglāku saslimšanas gaitu, nekā delta variants (īpaši vakcinētajiem), tas nenozīmē, ka varam to klasificēt kā vieglu,” ceturtdien, 6. janvārī, preses konferencē sacīja Tedross. “Tāpat, kā iepriekšējo variantu, arī omikrona dēļ cilvēki nonāk slimnīcās. Daļa arī mirst,” viņš piebilda. 

Jauno gadījumu skaits pieaug tik milzīgos tempos, ka tas ir pamatīgs trieciens veselības sistēmai visā pasaulē. Lai gan omikrons ir ļoti lipīgs un spēj inficēt cilvēkus pat tad, ja tie ir pilnībā vakcinēti, vakcīnām joprojām ir izšķiroša nozīme, jo tās palīdz izvairīties no īpaši smagas slimības gaitas un nāves. 

Slimnīcu noslogojums pieaug visā pasaulē. Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns šonedēļ brīdināja, ka janvāris slimnīcām būs grūts mēnesis. Viņš piebilda, ka ar omikronu sasirgušie pārsvarā aizņem “parastās” slimnīcu gultas vietas, taču ar deltu slodze joprojām ir intensīvās terapijas nodaļām.