foto: LETA
Latvijā reģistrēti pirmie četri gripas gadījumi; speciālisti aicina neatlikt vakcināciju pret gripu
SPKC epidemiologi atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Gripa ir īpaši bīstama arī maziem bērniem un grūtniecēm.
Esi vesels
2021. gada 15. decembris, 11:45

Latvijā reģistrēti pirmie četri gripas gadījumi; speciālisti aicina neatlikt vakcināciju pret gripu

Jauns.lv

Līdz šodienai, 15.decembrim, Latvijā reģistrēti trīs klīniski apstiprināti gripas gadījumi Rīgā (47. un 49. nedēļā) un laboratoriski apstiprināts gripas gadījums, par ko Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) šonedēļ informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.

BKUS bija nokļuvis pacients ar gripai raksturīgiem simptomiem, kuram laboratoriski tika apstiprināta A tipa gripa. Bērns turpina ārstēšanos ģimenes ārsta uzraudzībā.

Ņemot vērā, ka gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat aprīļa beigām, un imunitāte izveidojas 10 dienu laikā pēc vakcinācijas, šobrīd ieteicams neatlikt vakcināciju pret gripu. Vakcinēties nepieciešams savlaicīgi, lai, sākoties lielākam gripas pacēlumam, organismam jau būtu aizsardzība. Gripas vakcīnu var saņemt kopā ar vakcīnu pret Covid-19 - ja jums ir nepieciešama primārā vakcinācija vai balstvakcinācija pret Covid-19, nav nepieciešams plānot intervālu starp abām vakcīnām.

SPKC vērš uzmanību, ka pagājušajā nedēļā palielinājies pacientu skaits, kas vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos - reģistrēti 1574,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā intensitāte novērota bērniem vecuma grupā 0-4 un 5-14 gadi. Augstākā saslimstība ar elpceļu infekcijām konstatēta Liepājā, Rīgā un Jūrmalā.

26 pacientiem bijusi nepieciešama pneimonijas ārstēšana (38,5 gadījumi uz 100 000 iedz.), kas ir vairāk nekā divas nedēļas iepriekš (31,2 uz 100 000 iedz.). Pneimoniju gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, taču augstāka saslimstība reģistrēta bērniem vecuma grupā 5-14 gadi (118,5 uz 100 000 iedz.).

Starptautiskie dati liecina, ka gripas aktivitāte palielinājusies visā Eiropas reģionā. Atsevišķas valstis ziņo par pozitīvo paraugu īpatsvaru virs 10% - Armēnija, Izraēla, Kazahstāna, Kosova, Kirgizstāna, Krievijas Federācija. Galvenokārt tiek apstiprināti A tipa gripas vīrusi, no kuriem dominējošs ir A/H3 gripas vīrusa apakštips. Francija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste ziņoja par stacionētajiem pacientiem intensīvās terapijas nodaļās, kuriem apstiprināta A gripa.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Šogad valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas var saņemt ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai pie sava ģimenes ārsta iedzīvotāji, kas pieder noteiktām riska grupām:

  • ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas;
  • seniori vecumā no 65 gadiem un pieaugušie un bērni, kuri slimo ar hroniskām slimībām (plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas, nieru, psihoneiroloģiskām slimībām, imūndeficītu, personas, kas saņem imūnsupresīvu terapiju u.c.);
  • sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti;
  • bērni līdz 2 gadu vecumam;
  • grūtnieces.