Vari nostāvēt uz vienas kājas? Lieliski – tu dzīvosi!
Ja 30 sekundes vari nostāvēt uz vienas kājas, vari priecāties. Taču arī tad, ja neveicas, nevajag krist panikā.
Esi vesels
2015. gada 2. jūlijs, 09:02

Vari nostāvēt uz vienas kājas? Lieliski – tu dzīvosi!

Jauns.lv

Dzīves ilgums ir atkarīgs no pareizas ēšanas un aktīva dzīvesveida, tomēr ir vienkāršs tests, kas var palīdzēt noteikt, vai būsiet dzīvi vēl arī pēc 13 gadiem.

Nāve, tāpat kā nodokļi un nepateicība, ir nenovēršama, taču lielākā daļa cilvēku gribētu zināt, kad tieši pienāks viņu pēdējā stundiņa. Tiem, kurus šis jautājums nodarbina un neliek mierā, zinātnieki ir izgudrojuši trīs vienkāršus pārbaudes vingrojumus, kas var palīdzēt noteikt, vai viņi baudīs šīs pasaules labumus arī pēc 13 gadiem.

Šis tests nav absolūti nekļūdīgs, un to var veikt, ja sasniegts 53 gadu vecums, jo tieši tik gadu bija 2766 sievietēm un vīriešiem, kad viņi piedalījās zinātniskā pētījumā. Zinātnieki viņus vēroja nākamos 13 gadus, lai redzētu, vai šie cilvēki būs sveiki un veseli arī tas, kad būs sasnieguši 66 gadu vecumu.

Pētnieki no Londonas universitātes atklāja, ka tiem, kuri bija spējīgi vislabāk veikt šos vingrinājumus, bija vislielākās izredzes būt dzīviem arī 66 gadu vecumā salīdzinājumā ar pārējiem, kuriem bija sliktāki rezultāti. Patiesībā viņiem bija teju četras reizes lielāka iespēja, ka viņi būs dzīvi. Savukārt tiem, kuri nevarēja izpildīt nevienu no pārbaudījumiem, bija risks, ka viņi pat nesagaidīs pētījuma perioda beigas.

Šie vienkāršie vingrojumi būtībā ir domāti, lai jūs noskaidrotu iespējamās klīniskās problēmas vai novecošanas sekas, kuru dēļ nevarat tos pilnībā izpildīt, – apgalvo pētnieki. Tāpēc nevajadzētu tos uztvert kā nolemtību, bet pārdomāt, kā varat uzlabot savu uzturu vai ieviest savā ikdienā vairāk kustību, lai palielinātu iespēju, ka pēc 13 gadiem vēl būsiet sveiki un veseli.

Citiem vārdiem, šīs pārbaudes ir nevis lode, kas lido jūsu virzienā, bet gan brīdinājums nopietnāk attiekties pret savu veselību.

Pirmā pārbaude. Cik ilgi varat nostāvēt uz vienas kājas?

Izmantojot hronometru, noskaidrojiet, cik ilgi aizvērtām acīm varat nostāvēt uz vienas kājas. Ja stāvat vēl pēc 30 sekundēm, tad varat priecāties – esat izturējuši pārbaudi!

Otrā pārbaude. Cik ciešs ir jūsu tvēriens?

Pētnieki izmantoja elektronisku rokas tvēriena dinamometru, lai precīzi noteiktu pētījuma dalībnieku rokas tvēriena spiedienu, bet jūs varat izmantot gumijas bumbiņu. Pārbaudiet sevi vairāk nekā vienu reizi, un dariet to pārmaiņus arī ar otru roku, jo pētnieki atklāja, ka labajai un kreisajai rokai testa rezultāti atšķiras par 9%, it īpaši tiem, kas iepriekš šādu pārbaudi nekad nebija veikuši.

Trešā pārbaude. Cik ātri varat piecelties kājās?

Šoreiz, izmantojot hronometru vai jebko, kas skaita sekundes, pārbaudiet, cik reizes pēc kārtas varat ātri piecelties un apsēsties uz krēsla. Kad esat piecēlušies, mugurai un kājām jābūt pilnībā iztaisnotām, pirms atkal sēžaties. Atkārtojiet šo darbību desmit reizes, cik ātri vien varat.

Ko nozīmē testa rezultāti

Grūti nosaukt šādu pārbaudi par zinātnisku, ja to veicat paši, jo jums nav nepieciešamo mērierīču. Visgrūtāk ir izmērīt rokas tvēriena spēku, tomēr kaut kādu priekšstatu jūs varat gūt, novērtējot, cik ilgi un ar kādu spēku spējat saspiest bumbiņu.

Vislielākā nozīme ir pirmās pārbaudes rezultātiem. Ja jūs pēc 30 sekundēm joprojām aizvērtām acīm spējat nostāvēt uz vienas kājas, tas ir atskaites punkts, pēc kura varat vērtēt pārējo pārbaužu rezultātus. Piešķiriet tiem atzīmi no nulles līdz trīs: nulle nozīmē, ka pilnībā neesat bijuši spējīgi veikt konkrēto testu, savukārt trīs ir pietiekami labs vērtējums.

Taču arī par nulli nevajadzētu krist panikā. Tas nozīmē vien to, ka jums ar steigu nepieciešamas radikālas pārmaiņas uzturā un jāpalielina fiziskās aktivitātes.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock


Tēmas