foto: Shutterstock
Kas notiek, kad cilvēks pārtrauc lietot alkoholu
Esi vesels
2021. gada 23. oktobris, 07:23

Kas notiek, kad cilvēks pārtrauc lietot alkoholu

Kas Jauns Avīze

Pat īslaicīga alkohola lietošanas pārtraukšana labvēlīgi ietekmē organismu – uzlabojas miegs, atgūstas aknas.

Digitālā veselības pakalpojumu centra "Livi" direktore Harieta Bredlija no Lielbritānijas stāsta, ka jau pirmajā atturības nedēļā miegs kļūst ciešāks un paaugstinās darbaspējas.

Otrajā nedēļā sakārtojas ar kuņģa skābes izdalīšanos saistītās problēmas un organismā atjaunojas veselīgāks ūdens līdzsvars. Alkohols izraisa organisma atūdeņošanos, kas ietekmē veselību un izskatu, piemēram, āda kļūst sausa. Trešajā nedēļā turpina normalizēties vielmaiņa, mazinās liekais svars, stabilizējas asinsspiediens, turklāt turpina atjaunoties alkohola nopūlētās aknas.

“Lai pārtrauktu regulāru alkohola lietošanu, ir būtiski atrast galveno cēloni. Jebkurā gadījumā jūs varat pierādīt sevi kā spēcīgas gribas cilvēku, un atteikšanās no regulāras alkohola lietošanas uzlabos jūsu veselību. Turklāt regulāru dzērāju no nedzērāja var atšķirt pēc izskata,” teic Bredlija. Tomēr ārste uzskata, ka reizēm glāze vīna var mazināt stresu.

Pandēmijas laikā 17% Latvijas iedzīvotāju alkoholu ir sākuši lietot biežāk, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra aptaujā sadarbībā ar "Gemius". Tikmēr 42% izmaiņas šajos paradumos nav novērojuši, 13% alkoholu lieto par mazāk, 24% arī agrāk nav lietojuši, 2% tieši kovida laikā atmetuši pilnībā. Vēl 2% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Aptauja liecina, ka vairāk nekā gada laikā samazinājies atturībnieku īpatsvars – pērnā pavasarī tie bija 33%, bet šovasar bija 24 procenti. Kopš pandēmijas sākuma alkoholu kopumā biežāk lieto vīrieši – 21 procents. Sieviešu vidū glāzīti biežāk paceļ 14% aptaujāto. Krīzes laikā alkoholu lieto biežāk 17% latviešu un 14% krievvalodīgo.