foto: Pexels.com
Produkti, kas palīdzēs saglabāt smadzenes veselas
Ilustratīvs foto
Dabasspēks
2021. gada 20. oktobris, 05:42

Produkti, kas palīdzēs saglabāt smadzenes veselas

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Produkti, kas bagātīgi satur dabīgos nitrātus, kā salāti, spināti un selerija uztur labu asinsvadu un smadzeņu veselību. Šie produkti veicina labo baktēriju veidošanos mutē, kas palīdz regulēt asinsvadu stāvokli un neirotransmisiju jeb ķīmisku ziņojumu nodošanu smadzenēm.

Uzturam ir jo lielāka nozīme, kad kļūstam vecāki un organisma dabiskās spējas ražot slāpekļa oksīdu samazinās, saka pētnieki no Ekseteras Universitātes.

Minētie produkti kopā ar biešu sulu, ko pētnieki izmantoja savā eksperimentā, bagātīgi satur neorganiskos nitrātus, un baktērijas, kas mīt mutē, tos pārveido par slāpekļa oksīdu, kas palīdz uzturēt labu asinsvadu un kognitīvo veselību.

Pētnieki desmit dienas deva biešu sulu 26 veseliem pieaugušiem cilvēkiem, pēc tam to nomainīja ar placebo dzērienu, kas nesaturēja nitrātus. Pētījuma dalībnieki dzēra sulu divreiz dienā.

Pēc sulas dzeršanas pētījuma dalībniekiem bija vairāk baktēriju, kuras saista ar labu asinsvadu  veselību un kognitīvajām spējām. Mazāks šo baktēriju daudzums tiek saistīts ar vispārēju saslimšanu un iekaisuma slimībām.

Pēc tam, kad pētījuma dalībnieki bija dzēruši biešu sulu, viņiem vidēji par pieciem punktiem samazinājās arī sistoliskais asinsspiediens.