foto: Shutterstock
Sākts pētījums, kas varētu kļūt par revolūciju vēža diagnostikā
Esi vesels
2021. gada 19. septembris, 07:21

Sākts pētījums, kas varētu kļūt par revolūciju vēža diagnostikā

Kas Jauns Avīze

Anglijas Nacionālais veselības dienests sācis vērienīgu agrīnās diagnostikas pētījumu vairāk nekā 50 vēža veidiem. Iecerēts, ka asins analīzes ļaus atklāt slimību jau pašā sākumā.

Pētījums ilgs divus gadus, tajā piedalīsies 140 000 brīvprātīgo vecumā no 50 līdz 77 gadiem. Pusei viņu paņems asins analīzes, to atkārtojot pēc gada un diviem gadiem. Otra puse dalībnieku būs kontrolgrupa, lai pārliecinātos par testu efektivitāti.

Veiksmes gadījumā tā būs revolūcija vēža diagnostikā, cer programmas vadītājs, Londonas Karaliskās koledžas onkoloģijas profesors Pīters Sasjeni. Pašlaik vēža diagnostikā izmanto audu paraugu bioķīmiskos izmeklējumus – biopsiju, ko bez simptomiem nedara. Virknē gadījumu tā ir sarežģīta procedūra, īpaši plaušu, urīnpūšļa un prostatas vēža izmeklējumiem.

Jaunā metode balstās uz DNS struktūras izmaiņām asins šūnās, to izstrādājis  2015. gadā Sanfrancisko nodibinātais biotehnoloģiju uzņēmums “Grail”, kuru nesen par 1,7 miljardiem dolāru nopirka ASV farmācijas kompānija “Illumina Inc”.

Tests ir pazīstams kā “Galleri”, un ASV to jau piedāvā pacientiem ar paaugstinātu vēža risku, taču metode nav oficiāli atzīta, un apdrošinātāji lielākoties nesedz izmaksas.