
Kā izvairīties no paģirām: iesaka diētas ārste
Nav noslēpums, ka svētku laikā cilvēki vairāk lieto alkoholu, līdz ar to izskan vairāk sūdzību par galvassāpēm un citiem paģiru simptomiem. Ko darīt, lai pēc nelielas svinēšanas nākamā diena nebūtu „norakstīta”?
Pēc diētas ārstes Joko Inoue domām, vislabākā izvēle ir tie stiprie dzērieni, kuri nesatur krāsvielas un saldinātājus, atgādina Dailymail.com. Tāpat arī svarīgi turēties pie vienas izvēles un alkoholiskos dzērienus savstarpēji nejaukt.
„Svētku laikā ļaudis vairāk lieto alkoholu, tāpēc arī paģiras moka vairāk. Izrādās, lielākā daļa ļaužu nezina (vai arī svētku eiforijā aizmirst), kā no šīm nepatīkamajām izjūtām sevi pasargāt. Ja alkoholu vispār var saukt par „drošu”, tad labākā izvēle būtu degvīns. Arī sakē, tekilai un džinam nevajadzētu radīt lielas problēmas. Protams, viss atkarīgs no tā, kādā daudzumā grādīgā dzira tiek patērēta un ar ko kopa tas liek lietots.
Ja šie dzērieni jums ir par stipriem, vislabāk tos atšķaidīt ar sulu vai limonādi, taču nekādā ziņā ar citu alkoholu. Svarīgi pievērst arī uzmanību, vai šo dzērienu sastāvā ir cukurs – jo tieši tas nākamajā rītā var pastiprināt galvasssāpes,” skaidro speciāliste.
Uztura speciāliste ir pārliecināta, ka, ievērojot šos padomus un neaizmirstot pietiekamā daudzumā lietot ūdeni, nākamajā rītā sliktas sajūtas tomēr nepiemeklēs.
Tomēr viņai ir arī kāds brīdinājums vieglo alkoholisko dzērienu cienītājiem. „ Diemžēl esmu spiesta sarūgtināt alus dzērājus. Tieši šis dzēriens izraisa vismokošākās paģiras. Tāpat arī vērts pievērst uzmanību, kādā krāsā ir tevis izvēlētais alkohols. Novērots, ka tumšas krāsas dzērieni rada lielākas problēmas nākamajā dienā nekā gaišie. Pēc ekspertes teiktā, sevišķi labi tas esot zināms par vīnu un alu.
Lielākā daļa cilvēku apgalvo, ka tieši tumšais alus un sarkanvīns rada visspēcīgākās galvassāpes un paģiras nākamajā rītā.
Tāpat arī vērts pievērst uzmanību tam, ko īsti pērkat. Jo lētāks un sliktākas kvalitātes dzēriens, jo vairāk papildvielu tam pievienots, un tieši tas ir viens no faktoriem, kas rada nelāgas sekas veselībai.
Mediķe uzsver arī ūdens dzeršanas svarīgumu. „Lietojot alkoholu, mēs no organisma ātrāk izvadām šķidrumu, un tieši ķermeņa atūdeņošanās ir viens no galvenajiem galvassāpju cēloņiem. Tāpat ieteicams dzert kokosriekstu ūdeni. Tajā ir daudz elektrolītu un kālija, kas palīdz atjaunot normālu organisma darbību,” saka daktere Inoue.
Tomēr, ja no rīta mostoties, secini, ka no paģirām izvairīties tomēr nav izdevies, arī tad viss vēl nav zaudēts. Ir ļoti būtiski dzert daudz ūdens un paēst. „Pat ja jūties nelāgi un ēšana nav ne prātā, tomēr vēlams pabrokastot. Tas palīdzēs pārstrādāt uzņemto alkoholu un ātrāk to izvadīt no organisma. Svarīgi lietot produktus, kas uzlabo aknu darbību, piemēram, sarkanās bietes, brokoļus, dažādas ogas, ķiplokus, citronu. Saldu un ļoti treknu ēdienu, lai kā to gribētos, paģiru brīdī labāk neēst,” saka diētas ārste.
Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock