foto: AP/Scanpix
Nevakcinēti cilvēki ir "vīrusa variantu ražotnes", norāda slimību eksperti
Runā speciālists
2021. gada 4. jūlijs, 18:34

Nevakcinēti cilvēki ir "vīrusa variantu ražotnes", norāda slimību eksperti

Jauns.lv

Nevakcinēti cilvēki ne tikai riskē ar savu veselību, bet, inficējoties ar koronavīrusu, apdraud ikvienu, norāda ASV infektologi. Tas tāpēc, ka jauno vīrusa variantu rašanās avots ir inficētas personas ķermenis, raksta CNN.

"Nevakcinēti cilvēki ir potenciālās variantu rūpnīcas," CNN stāsta Vanderbiltas Universitātes Medicīnas centra Infektoloģijas nodaļas profesors doktors Viljams Šefners. "Jo vairāk nevakcinētu cilvēku, jo vairāk iespēju vīrusam vairoties," sacīja profesors.

Šefners norāda, ka koronavīrusa mutēšana var novest pie vēl nopietnāku vīrusa variantu cirkulēšanas sabiedrībā.

Lielākā daļa mutāciju vīrusu ietekmē minimāli, turklāt dažas to par var pavājināt. Tomēr dažreiz attīstās tādas mutācijas, kas vīrusam dod priekšrocības - tas var kļūt lipīgāks un spēt inficēt dažādākus organismu veidus, piemēram, sākt plaši cirkulēt arī noteiktās dzīvnieku sugās.

Vīrusa varianti ar šādām priekšrocībām agri vai vēlu var kļūt par dominējošiem sabiedrībā. Tomēr, lai tas notiktu, mutācijām ir jāatkārtojas. Nevakcinētas personas šo iespēju nodrošina, raksta CNN.

"Katru reizi, kad vīruss izmainās, rodas jauna platforma, kas paver iespējas vēl plašākām mutācijām," CNN stāsta mikrobiologs un imunologs Endrjū Pekošs. Vīrusi, kas neizplatās, mutēt nevar.

Jau šodien varam redzēt, cik daudz dažādu Covid-19 izraisošo vīrusa variantu cirkulē sabiedrībā. Šobrīd par lielu draudu kļuvis Indijas jeb delta variants.

Pašreizējās Covid-19 vakcīnas labi aizsargā pret visiem līdzšinējiem variantiem, taču tas var mainīties jebkurā brīdī. Tāpēc ārsti un sabiedrības veselības aizsardzības amatpersonas vēlas, lai vakcinētos vairāk cilvēku.

Vīrusam cenšoties inficēt kādu, kuram ir imunitāte, tas vai nu neizdosies, vai arī inficēšanās būs viegla un asimptomātiska. Tādā gadījumā vīruss nespēs mutēt, jo reaģēs uz imūnsistēmas spiedienu.

"Jo vairāk mēs ļaujam vīrusam izplatīties, jo vairāk iespēju vīrusam ir izmainīties," pagājušajā mēnesī norādīja Pasaules Veselības organizācija (PVO).