foto: Pexels.com
Traumatologiem bažas par gaidāmajām brīvdienām; brīdina, ka slimnīcās trūkst personāla
Runā speciālists
2021. gada 22. jūnijs, 10:53

Traumatologiem bažas par gaidāmajām brīvdienām; brīdina, ka slimnīcās trūkst personāla

Jauns.lv

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) ārsti aicina sabiedrību garajās Jāņu brīvdienās atbildīgi izturēties pret savu drošību, nebūt pārgalvīgiem un būt piesardzīgiem ar alkohola lietošanu. Kā norāda TOS, katru gadu svētku brīvdienās vērojams līdz pat 50% traumu pieaugums, kur daļa no tām gūtas reibuma stāvoklī.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, TOS medicīnas personāls jau tagad ir bažās par gaidāmajām brīvdienām un milzīgo traumu skaita pieaugumu, kas sagaidāms gan svētku laikā, gan tieši pēc svētkiem. 

Ārsti aicina cilvēkus būt piesardzīgiem, pārdomāt savu rīcību, nerīkoties pārgalvīgi un atturēt arī citus no pārgalvīgām darbībām.  Iestājoties siltajiem laikapstākļiem, TOS slimnīcā jau vērojams ievērojams pacientu skaita pieaugums. Liela daļa traumu tiek gūtas alkohola reibumā, rīkojoties pārdroši, neapdomīgi un neskaidri izvērtējot situāciju. 

Kā norāda Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš, sagaidāmās traumas ir visa veida potīšu kaulu lūzumi, pleca kaula lūzumi un citas traumas. Traumas tāpat gūs gan neapdomīgi rīkojoties ar asiem priekšmetiem virtuvē, gan kailām kājām spēlējot futbolu slapjā zālē un tml.  Sasilstot ūdenim peldvietās, klāt nāk arī traumas, ko iegūst, lecot ūdenī. 

Zariņš skaidro, ka ūdenī lēkt uz galvas nevajag nekādā gadījumā nekad, lai cik pārbaudīta vai zināma ir peldvieta Situācija ūdenstilpnē var būt mainījusies un nekad nevar paredzēt, kas lēciena vietā atrodas zem ūdens. 

Uz galvas lecot ūdenī gūtās traumas parasti ir letālas, vai traumu rezultātā tiek gūta paralīze uz mūžu. Diemžēl arī šogad TOS jau ir nonākuši pacienti ar šādi gūtām traumām. 

"Visā valstī šobrīd trūkst medicīnas personāls un slimnīcās gaidīšanas laiks, pat ar nelielu traumu, var sasniegt vairākas stundas, tai skaitā operācijas var tikt atliktas pat vairākas dienas Tāda situācija ir gan ņemot vērā piesardzības pasākumus sakarā ar Covid-19 vīrusa izplatību, gan personāla trūkumu," norāda slimnīcā. "TOS slimnīcā nonāk ne tikai pacienti no Rīgas, bet tiek nosūtīti arī vairāk vai mazāk smagi gadījumi arī no visas Latvijas."