foto: Mikhail Tereshchenko/TASS/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Maskavā ar Krievijā izstrādāto "Carnivac-Cov" pret kovidu potē suņus.
Esi vesels
2021. gada 12. jūnijs, 07:17

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Jūnija sākumā vakcinācija vēl nebija sākta Ziemeļkorejā, Haiti, Tanzānijā, Čadā, Burundi un Eritrejā. Pasaulē pusgada laikā injicēts vairāk nekā 2,1 miljards devu.

Izraēlā pilnībā vakcinēti teju 60% iedzīvotāju, vismaz vienu devu saņēmuši 59% Kanādā, 58,3% Lielbritānijā, 56,6% Čīlē un 51% ASV. Eiropas Savienībā – teju 40%, pirmajā vietā ir Vācija (43,6%), seko Itālija (40%), Francija un Spānija (katra 39,4%)
Dānija ieviesusi kovidpases visiem, kas vecāki par 15 gadiem – apliecinājumu par vakcināciju, izslimošanu vai testu, veiktu 72 stundu laikā. Dokumentu var lejuplādēt viedtelefonā vai izdrukāt papīra formātā, tas jāuzrāda, lai apmeklētu kino, muzejus, frizētavu, kafejnīcu iekštelpas.

Spānija atvērusi savas robežas pret Covid-19 vakcinētajiem no visas pasaules. Eiropieši, kas nav potējušies, var iebraukt arī ar negatīvu antigēnu testu. Visā valstī pēc mēnešiem ilgas dīkstāves durvis ver viesnīcas un restorāni, aviokompānijas atsākušas lidojumus, ostās atļauts piestāt kruīza kuģiem.
Baltais nams apsolījis līdz jūnija beigām nabadzīgajām valstīm ziedot 80 miljonus vakcīnu devu. Jau tuvākajā laikā ASV ar "Covax" programmas starpniecību ziedos 25 miljonus devu.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons saņēmis "AstraZeneca" vakcīnas otro devu. Pagājušā gada pavasarī viņš pārslimoja Covid-19 un vairākas dienas pavadīja intensīvajā terapijā.

Izraēla ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu sākusi potēt bērnus vecumā no 12 līdz 15 gadiem, Veselības ministrija norāda, ka risks saslimt ar Covid-19 pārsniedz vakcinācijas iespējamo blakņu risku. Covid-19 gadījumu un upuru skaits Izraēlā pēdējos mēnešos ievērojami sarucis un atcelti teju visi ierobežojumi.
Eiropas Savienība, Lielbritānija un Šveice neatbalsta priekšlikumu atcelt patentu aizsardzību Covid-19 vakcīnām.

Šādu lūgumu jau rudenī izteica Indija un Dienvidāfrika, un maijā atbalstu pauda ASV prezidents Džo Baidens. Kritiķi norāda, ka atteikšanās no patentiem dos pieeju Ķīnai un citiem konkurentiem, kas izmantos biznesa iespēju, nevis dalīsies ar citiem, bet Āfrikas un citas trūcīgākas valstis nemaz nespēj sākt ražošanu.