Dzīvības loterija
2021. gada 11. aprīlis, 22:02

Pret saules stariem alerģiskai amerikānietei jau 28 reizes diagnosticēts ādas vēzis

Jauns.lv

28 gadus vecā blogere Andrea Ivonne Monroja no ASV sirgst ar retu ādas slimību - pigmentēto kserodermu. Neskatoties uz visu iespējamo, ko viņa dara, lai pasargātu sevi un savu ādu no saules gaismas, jaunajai sievietei jau 28 reizes ir diagnosticēts ādas vēzis, turklāt 23 gados viņai jau sākusies menopauze.

Pigmentētā kseroderma ir reta ģenētiska ādas slimība, kas rodas gēnu mutācijas rezultātā. To var saukt arī par alerģiju pret sauli - UV stari veicina ādas bojājumus. Statistiski ar pigmentēto kserodermu sirgst viens cilvēks no aptuveni 250 000, bet Indijā šī slimība ir izplatītāka. Pigmentētā kseroderma ir neārstējama.

Starp slimības simptomiem ir smagi saules apdegumi jau pēc dažām minūtēm saulē, vasaras raibumi saulei pakļautajās vietās, sausa āda un izmaiņas ādas pigmentācijā.

Cilvēkus, kuri sirgst ar šo slimību, mēdz saukt arī par "nakts bērniem" vai "mēness bērniem".

foto: Caters News/Scanpix
28 gadus vecā Andrea Ivonne Monroja

"Esmu pieņēmis savu stāvokli, un vairs nejūtos kā atpalicēja. Šī slimība nozīmē to, ka mans ķermenis noveco ātrāk, un es domāju, ka tieši tāpēc man 23 gadu vecumā sākās karstuma viļņi," stāsta Andrea.

Jaunā sieviete norāda, ka viņai nekad nav bijusi vēlme kļūt par māti, tāpēc šī slimības blakne viņu īsti neesot ietekmējusi.

Ārā Andrea parasti dodas naktī, kad saule norietējusi, tomēr dažreiz viņa spiesta dienas laikā apmeklēt ārstu. Līdzi viņai allaž ir ierīce, ar ko tiek mērīts UV starojuma intensivitāte, turklāt ārā ejot jāvelk aizsargājošs apģērbs. "Pat ja ir apmācies vai lietains laiks, man ir jāvalkā garas piedurknes, cepures un sejas aizsargs. Dažreiz man tas tiešām apnīk un mani pārņem dusmas, tomēr es zinu, ka daru visu, kas manos spēkos."

foto: Caters News/Scanpix
28 gadus vecā Andrea Ivonne Monroja

Andrea dzīves laikā jau veiktas vairākas operācijas, lai likvidētu ādas vēzi, bet no jauna šī diagnoze atkal uzstādīta pērnā gada oktobrī.

"Tā nebija pirmā reize, kad man diagnosticēta bazālo šūnu karcinoma. Man ir bijusi arī melanoma un atrastas daudzas pirmsvēža šūnas," viņa stāsta.

"Man lūst sirds par to, jo es daru visu iespējamo, lai ādu pasargātu. Man pat ir tonēti logi un īpaši biezi aizkari. Man ir grūti sadzīvot ar šo stāvokli, un dažreiz es jūtu, ka vairs nespēju, tomēr es mīlu savu dzīvi un vēlos būt šeit. Es esmu pateicīgs, ka esmu šeit un esmu dzīva," norāda Andrea.