foto: unsplash.com
Otrs biežākais akluma iemesls. Dabīgi līdzekļi pret glaukomu
Dabasspēks
2021. gada 3. marts, 06:49

Otrs biežākais akluma iemesls. Dabīgi līdzekļi pret glaukomu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ir vairākas metodes, kas pierādījušas, ka varētu palīdzēt kontrolēt glaukomas attīstību un uzlabot acu veselību.

Pasaulē glaukoma ir otrs biežākais iemesls, kāpēc cilvēki zaudē redzi. 5,7 miljoniem cilvēku glaukomas dēļ ir kādi redzes traucējumi. Ir vairāki stāvokļi, kas var vainagoties ar redzes nerva bojājumu un progresējošu redzes zudumu, bet biežākais ir atvērta kakta glaukoma, kas parasti laika gaitā lēni progresē.

Acīm novecojot, rodas pārmaiņas, kas neļauj acs iekšējam šķīdumam (intraokulārajam šķīdumam, kas plūst starp radzeni un varavīksneni) tik efektīvi nosusināties, un tas palielina acs iekšējo spiedienu. Liels acs iekšējais (intraokulārais) spiediens ir glaukomas rašanās galvenais iemesls.

Konvencionālā pieeja glaukomas ārstēšanā parasti iekļauj bēta blokatoru lietošanu vai prostaglandīnu analogu izmantošanu acu pilienu formā, un tas tiek darīts, lai samazinātu acs iekšējo spiedienu. Taču šīm zālēm var būt daudz nevēlamu blakusefektu. Vēl viena iespēja – lāzerterapija vai operācija, bet šīs invazīvās procedūras ne vienmēr sniedz gaidīto rezultātu.

Ir ļoti daudz pierādījumu, kas liecina, ka milzīga loma glaukomas profilaksē ir uzturam, tāpēc šajā gadījumā varētu palīdzēt diētas maiņa un uztura bagātinātāju lietošana. Lūk, ieskats nosacījumos, kas varētu palīdzēt kontrolēt glaukomas attīstību un uzlabot acu veselību.

Uzturs, kurā netrūkst antioksidantu

Pētījumi vedina domāt, ka augļu un dārzeņu ēšana, kuros ir daudz A un C vitamīnu, un karotēnu – tie visi ir spēcīgi antioksidanti –, samazina glaukomas risku.

Sevišķi aizsargājošs efekts, šķiet, piemīt dārza kāpostiem, lapu kāpostiem, burkāniem, apelsīniem un persikiem.

Vajadzētu censties katru dienu ēst dažādus krāsainus augļus un dārzeņus. Cits variants – katru rītu izdzert svaigi spiestu augļu un dārzeņu sulu.

Tēja, nevis kafija

Kofeīnu saturošas kafijas dzeršana cilvēkiem ar glaukomu, šķiet, palielina acs iekšējo spiedienu (vismaz – īslaicīgi), tāpēc labāk no šādiem dzērieniem atteikties. No otras puses, tējas dzeršana, kura tāpat satur kofeīnu, tiek saistīta ar glaukomas riska samazinājumu. Laba izvēle ir zaļā tēja, jo tā bagātīgi satur antioksidantus, kas acīm var nodrošināt aizsargājošu efektu.

Novērsiet uzturvielu trūkumu

Atklāts, ka glaukomas slimniekiem trūkst noteiktu uzturvielu, piemēram, tiamīna (B1 vitamīns), hroma, magnija un cinka. Sadarbojieties ar pieredzējušu uztura bagātinātāju ekspertu, kas var ieteikt vajadzīgās analīzes un ar pareizajiem līdzekļiem pareizajās devās var palīdzēt koriģēt uzturvielu deficītu.

C vitamīns

Lietojiet C vitamīnu, pakāpeniski katru dienu palielinot devu līdz daudzumam, kas sasniedz zarnu izturības robežu (piemetas caureja), un tad nedaudz devu samaziniet. Kādā pētījumā C vitamīns šādā daudzumā ļāvis glaukomas slimniekiem samazināt acs iekšējo spiedienu. Vidējā dienas deva, ko lietoja pētījuma dalībnieki, bija 10 gramu.

Ieteicamā deva: sāciet ar 1 g dienā, ko uzņemiet trīs dalītās devās, un pakāpeniski to palieliniet līdz zarnu tolerances līmenim.

E vitamīns

Klīnisko pētījumu nav daudz, taču ir daži pierādījumi par to, ka E vitamīns un citi taukos šķīstošie antioksidanti var pasargāt acs drenāžas sistēmu un aizkavēt šūnu bojāeju.

Ieteicamā deva: 500 mg dienā.

Acu pilieni ar antioksidantiem

Ir acu pilieni, kas satur koenzīmu Q10 un E vitamīnu, un glaukomas gadījumā tie varētu būt efektīvs palīglīdzeklis, lai uzlabotu stāvokli. Glaukomas slimnieki, kas lietojuši šādus acu pilienus papildus zālēm, jutuši būtisku uzlabojumu, salīdzinot ar tiem, kas lietojuši tikai zāles. Ja meklējat pilienus, izvēlieties tos, kas nesatur konservantus.

Pārbaudiet medikamentus, ko lietojat

Atsevišķas zāles saista ar glaukomu, tostarp steroīdus, kalcija kanālu blokatorus un kontracepcijas tabletes, tāpēc par visām zālēm, ko lietojat, apspriedieties ar savu ārstu un, ja nepieciešams, meklējiet drošāku alternatīvu.

Laiks atpūtai

Zināms, ka acs iekšējo spiedienu palielina stress, un ir atklāts, ka to var samazināt ar dažādām relaksācijas metodēm, piemēram, nomierinošas mūzikas klausīšanos un vizualizācijas tehniku. Kādā pētījumā vairāk nekā puse cilvēku, kas izmantoja relaksācijas un vizuālās iztēles tehnikas, varēja samazināt lietoto glaukomas medikamentu daudzumu.

Ārstniecības augi

Vairāki ārstniecības augu ekstrakti arī varētu būt noderīgi glaukomas slimniekiem. Vislabāk, izvēloties preparātu, sadarboties ar kvalificētu herbālistu, kas var izstrādāt individuālu plānu. Lūk, augi, kas bjuši efektīvi pētījumos:

  • Divdaivu ginks (Ginko biloba). Kad cilvēki, kam glaukomas dēļ bija pasliktinājusies redze, mēnesi lietoja divdaivu ginka lapu ekstraktu, viņu stāvoklis būtiski uzlabojās.

Ieteicamā deva: 40 mg trīs reizes dienā.

  • Mellenes un upenes satur antocianīnus, flavonoīdu grupu, kas, šķiet, varētu palīdzēt glaukomas gadījumā.

Ieteicamā deva: izvēlieties kvalitatīvu ekstraktu un lietojiet tā, kā ražotaji norādījuši.

  • Mirtogenols, kas satur Piejūras priedes mizas ekstraktu un standartizētu melleņu ekstraktu, var uzlabot asins cirkulāciju acī un samazināt intraokulāro spiedienu.

Ieteicamā deva: lietojiet līdzekli, kā norādīts uz tā iepakojuma.

Trīs tinktūru kombinācija

Herbālists Meilirs Džeimss, kam Velsā pieder ārstniecības augu klīnika, iesaka formulu, kas sekmē acu veselību un palīdz kontrolēt acs iekšējo spiedienu.

Sastāvdaļas

  • Ginko biloba – 1:4 tinktūra
  • Vaccinium myrtillus – 1:3 tinktūra
  • Euphrasia officinalis – 1:5 tinktūra

Pagatavošana

Sajauciet mikstūru, izmantojot divas gaļas ginka tinktūras un pa vienai daļai melleņu un ārstniecības žibulīša jeb zemes siliņa tinktūras. Uzņemiet pa 5–20 ml dienā (atkarībā no lieluma un miesas būves).

Omega 3 taukskābes

Ar glaukomu tiek saistīts zems Omega 3 taukskābju līmenis organismā, un uzturam, kurā iekļauts daudz treknu zivju un valriekstu (abi bagātīgs Omega 3 taukskābju avots), piemīt aizsargājoss efekts. Zinātniekiem gan joprojām ir jānoskaidro, vai uztura bagātinātāji ar Omega 3 taukskābēm ir efektīvi tieši glaukomas gadījumā, taču vienā pētījumā atklāts, ka veseliem cilvēkiem, kas Omega 3 taukskābes lietoja trīs mēnešus, tās samazināja intraokulāro spiedienu.

Centietes iekļaut ikdienas uzturā produktus, kas bagātīgi satur Omega 3 taukskābes, vai apdomājiet, vai būtu lietderīgi to papildināt ar kvalitatīviem Omega 3 uztura bagātinātājiem.

Tīra vide

Uzskata, ka arī pesticīdi ir saistīti ar glaukomu, tāpēc, cik vien iespējams, gan mājās, gan ārpus mājas centieties izvairīties no visām kaitīgajām ķimikālijām. Kad vien varat, ēdiet bioloģisku pārtiku un lietojiet dabīgus mājas kopšanas un kaitēkļu apkarošanas līdzekļus, piemēram, diatomīta zemi vai ēteriskās eļļas.