foto: LETA
Latvijā nedomā veidot to personu reģistru, kas nevēlēsies vakcinēties pret Covid-19
Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšana.
Esi vesels
2020. gada 29. decembris, 23:43

Latvijā nedomā veidot to personu reģistru, kas nevēlēsies vakcinēties pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Latvijā netiek apsvērts veidot to personu reģistru, kas nolēmušas atteikties no vakcināciju pret Covid-19, otrdien preses konferencē žurnālistiem sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe norādīja, ka šāda pieeja netiek piekopta citu vakcīnu gadījumā, un pagaidām par šāda reģistra veidošanu pieļāvuma formā spriedusi vien Spānija.

Runājot par to, kā Veselības ministrija plāno palielināt vakcinācijas tempu, Viņķele sacīja, ka vakcinācijas pret Covid-19 temps ir cieši saistīts ar pieejamo vakcīnu skaitu. Viņa vēloties "kliedēt mītu", ka Latvija ir pieprasījusi mazāk vakcīnu nekā varēja pieprasīt un ka vakcīnu pieejamība Latvijā ir sliktāka nekā kaimiņvalstīs.

"Tas neatbilst patiesībai, jo Eiropas Komisijas iepirkums tika organizēts tā, ka vakcīnu pieejamība tika rēķināta proporcionāli valsts iedzīvotāju skaitam. Pirmajā piegādē mēs saņēmām 9750 vakcīnu devas, kas nozīmē, ka vakcinēti tiks tieši uz pusi mazāk cilvēku, jo vakcinācijas pilnais kurss ir divu vakcīnu saņemšana," skaidroja ministre.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon

Viņa vērsa uzmanību, ka vakcīnas ražotāja "Pfizer" norādītais, provizoriskais nākamās piegādes laiks varētu būt 4.janvāris vai 5.janvāris. Ražotājs solījis piegādāt 12 000 vakcīnas devu.

Tāpat ministre žurnālistiem sacīja, ka pašlaik neviena cita vakcīna Eiropas Savienībā vēl nav piereģistrēta. Savukārt divi ražotāji ir tuvu šim procesam. Tad, kad šis process būs noslēdzies, tad Latvijai būs pieejamas nākamās piegādes, kas būs mērāmas simtos tūkstošu. Viņķele pauda cerību, ka šo vakcīnu daļu varētu saņemt nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Pēc Viņķeles paustā, vakcīnas ražotājs "Pfizer" solījis, ka līdz janvāra beigām Latvijā varētu veikt piegādes ar līgumā paredzēto vakcīnu pamatskaitu, kas būtu mazliet vairāk par 90 000 vakcīnu. Tāpat ministre uzsvēra, ka Latvija ir pieteikušies arī uz papildu, ārpus līguma paredzēto vakcīnu, skaitam un tās gada laikā varētu būt 100 000.

"Mūsu jauda ir cieši saistīta ar pieejamo vakcīnu skaitu. Esam sagatavojuši plānu un veikuši priekšdarbus, lai tad, kad Latvijas valsts rīcībā, ir šis lielākais vakcīnu skaits, tad vakcinācijas kabinetu jauda dubultosies. Janvāra aplēses ir tādas, ka tad, kad būs pietiekošs vakcīnu skaits, nedēļā vakcīnu pret Covid-19 saņems 50 000 cilvēki," sacīja ministre.