foto: LETA
Perevoščikovs: "Statistika ir nežēlīga"
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
Runā speciālists
2020. gada 29. decembris, 20:00

Perevoščikovs: "Statistika ir nežēlīga"

Jauns.lv / LETA

Pašlaik Latvijā veidojas "apburtais loks", kad aug ar Covid-19 saslimušo skaits, kļūst grūtāk izsekot, kur un kā cilvēki inficējušies, līdz ar to saslimšanas pieaugums turpinās, šodien preses konferencē pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

SPKC turpinot strādāt ar katru inficēto cilvēku.

Eksperta vērtējumā, pēdējo dienu datu analīze diemžēl uzrāda, ka šķietamā saslimstības stabilizācija skaidrojama ar to, ka ir samazinājies veikto Covid-19 testu skaits. Viņš pauda, ka testu samazinājums saistīts ar to, ka brīvdienās un svētku dienā cilvēki mazāk vērsās pēc palīdzības. Tomēr arī pie samazināta testu skaita ir saglabājusies saslimšanas pieauguma tendence, uzsvēra SPKC.

Perevoščikovs vērsa uzmanību, ka pozitīvo testu īpatsvars pagājušajā nedēļā sasniedza jau 10,5%, savukārt cilvēku grupā ar attiecīgiem simptomiem tie bija ap 12% vai 13%.

Viņš akcentēja, ka jau pašlaik ir grūti nodrošināt nepieciešamo aprūpi saslimušajiem, un uzsvēra, ka "statistika ir nežēlīga", jo, pēc saslimšanas paejot nedēļai vai pusotrai, stacionārā nokļūst ap 15% no ar Covid-19 saslimušajiem.

Pašlaik ir sasniegts līdz šim lielākais ar Covid-19 pacientiem aizņemto slimnīcu gultu skaits un nav redzams, ka šī tendence mazinātos, norādīja SPKC pārstāvis.

Viņš arī pauda, ka vairāk nekā puse saslimušo savu saslimšanu nespējot sasaistīt ar kādu infekcijas avotu.

Pagājušajā nedēļā 150 cilvēki inficējušies privātajos pasākumos. Eksperts uzsvēra, ka ir ļoti vienkārši pārtraukt infekcijas izplatīšanos, šajos pasākumos nepiedaloties.

Viņš atzina, ka ne visi ar Covid-19 saslimušie ar epidemiologiem runā atklāti, tomēr tas būtu jādara, jo epidemiologi nav tie, kuri soda, bet ekspertiem ir svarīgi noteikt saslimšanas avotus.

Kā ziņots, valdība otrdien konceptuāli ir vienojusies, ka Jaungada svētku un pareizticīgo Ziemassvētku laikā varētu ierobežot iedzīvotāju pārvietošanās iespējas un noteikt komandantstundu. Gala lēmums tiks pieņemts trešdien.

Ministru kabinets konceptuāli vienojās līdz 7.februārim pagarināt ārkārtējo situāciju, iekļaujot papildu nosacījumu par komandantstundu, ko valdība sauc par "brīvdienu mājsēdi".

Visiem Latvijas iedzīvotājiem laikā no 30.decembra līdz 4.janvārim, kā arī 8. un 9.janvārī no plkst.22 līdz 5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā, informē Valsts kancelejā.