foto: Pexels.com
Fermentētie sojas produkti: kāda ir to ietekme uz organismu?
Diētas
2020. gada 14. decembris, 06:30

Fermentētie sojas produkti: kāda ir to ietekme uz organismu?

"100 Labi Padomi"

Kopš pasaulē ir palielinājies vegānā un veģetārā uztura piekritēju un interesentu skaits, pieaugusi arī augu izcelsmes dzērienu ražošana no sojas, mandelēm, rīsiem un auzām. Patērētāji visvairāk ir iecienījuši sojas dzērienu, kura gatavošanā izmanto sojas pupiņas. Skaidro Willow Med uztura speciāliste Zinaida Griščenko.

Neapstrādātu nobriedušu sojas pupiņu sastāvā ietilpst aptuveni 35–40 % olbaltumvielu, 20 % tauku, 9 % šķiedrvielu. Dzēriens kļuvis tik populārs, pateicoties savam olbaltumvielu sastāvam, laktozes un holesterīna neesamībai produktā, kā arī veselīguma norādes dēļ, ka sojas olbaltumvielu lietošana uzturā samazina sirds asinsvadu slimību risku. Turklāt augu izcelsmes produktus, piemēram, no sojas pupiņām, var izmantot kā govs piena alternatīvu un medicīnisku iemeslu dēļ – laktozes nepanesības vai piena alerģijas gadījumā.

foto: Shutterstock

Savukārt ar fermentētiem jeb raudzētiem pārtikas produktiem mūsu organismā nonāk tik nepieciešamie labie mikroorganismi, kas palīdz uzturēt vai uzlabot mūsu mikrofloru jeb mikrobiomu. Tas attiecas arī uz fermentētu sojas dzērienu, kurš sevī apvieno gan sojas dzēriena uzturvērtību, gan probiotiskos mikroorganismus. Pēc fermentācijas uzlabojas dzēriena uzturvielu biopieejamība, nav nekādu nevēlamu lietošanas blakusefektu. Jaunākie pētījumi arī liecina, ka tam ir labvēlīga ietekme uz asinsspiediena regulēšanu, sirds asinsvadu slimību riska, glikozes līmeņa un svara samazināšanu.