foto: LETA
Pieaug gadījumi, kad donora asinīs atrod Covid-19 antivielas
Esi vesels
2020. gada 27. novembris, 17:49

Pieaug gadījumi, kad donora asinīs atrod Covid-19 antivielas

Jauns.lv / LETA

Kopš 10.augusta Valsts asinsdonoru centrā (VADC) Covid-19 antivielu klātbūtne organismā pārbaudīta 15 293 gadījumos, no kuriem 102 cilvēkiem jeb 0,67% testēto tās ir atrastas, pavēstīja VADC pārstāve Ilze Sarkanābola.

No augusta asins donoriem visā Latvijā tiek piedāvāta iespēja noteikt antivielu esamību pret Covid-19 infekcijas izraisītāju. Testēšanas rezultāti tiek anonīmi nodoti Slimību kontroles un profilakses centram (SPKC), lai vērtētu kopējās tendences un imunitātes līmeni donoru vidū.

Centra pārstāve atzīmē, ka pēdējā laikā antivielas tiek atrastas arvien biežāk.

Ja augustā tās noteiktas astoņos gadījumos, tad šomēnes - līdz 26.novembrim - tās atrastas 48 gadījumos. "Pēdējā nedēļā vidēji trīs līdz četriem asinsdonoriem dienā tiek atklātas antivielas," atklāj VADC pārstāve. Vienlaikus netiek izslēgts, ka šāds pieaugums atrasto antivielu apmērā varētu būt saistīts ar epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos un kopējā saslimušo skaita pieaugumu.

Centra sniegtā informācija liecina par pastāvīgu pieaugumu atrasto antivielu daudzumā kopš augusta, kad tika sākta antivielu noteikšana. Piemēram, septembrī antivielas atrastas 18 gadījumos, kas ir par desmit vairāk nekā augustā. Arī oktobrī novērots līdzīgs pieaugums, jo šajā mēnesī antivielas atrastas 28 gadījumos.

Tikmēr no 20.novembra līdz 26.novembrim antivielas atrastas jau 19 cilvēkiem, informē VADC.

Vienlaikus VADC ir sācis konvalescentās (atveseļojošās) plazmas ievākšanu. Centrs apstiprina, ka šis aicinājums joprojām ir aktuāls, turklāt VADC jau ir izveidoti krājumi, kas nepieciešamības gadījumā varētu tikt izmantoti.

Jau ziņots, ka VADC šajā sakarā ir izplatījis aicinājumu Covid-19 pārslimojušajiem pacientiem ne ātrāk kā 28 dienas pēc laboratoriski apstiprināta negatīva Covid-19 testa sazināties ar VADC un pieteikties par konvalescentās plazmas donoriem, tādējādi sniedzot savu atbalstu iespējamo pacientu ārstēšanā. Pieteikties iespējams, zvanot uz bezmaksas tālruni 8000 0003, katru darbadienu no plkst.8.30 līdz 17.

Donorus, kuriem tiks konstatēts pietiekošs Covid-19 antivielu līmenis, VADC aicinās kļūt par konvalescentās plazmas donoriem.