foto: ekrānuzņēmums no video
"Centrālā laboratorija" skaidro plašāk situāciju par žurnālista Ceriņa nejauši izplatīto viltus ziņu
Runā speciālists
2020. gada 16. novembris, 18:26

"Centrālā laboratorija" skaidro plašāk situāciju par žurnālista Ceriņa nejauši izplatīto viltus ziņu

Jauns.lv / LETA

Sociālajā vietnē "Twitter" paustais par "Centrālās laboratorijas" dokumenta nosūtīšanu nepilngadīgai personai, kura uz izmeklējumu pieteikta, bet nemaz nav ieradusies, pārbaudes rezultātā neapstiprinās, informēja uzņēmuma pārstāve Līga Ribkinska.

Atgādinām, ka piektdien, 13. novembrī, mikroblogošanas vietnē "Twitter" žurnālists, "RīgaTV24" ētera personība Aivis Ceriņš bija publicējis ierakstu, apgalvojot, ka kāds 17 gadus vecs jaunietis vārdā Emīls saņēmis pozitīvu Covid-19 testu, lai arī uz pārbaudi nemaz nebija aizgājis. 

Publicētais ieraksts, kurā Ceriņš bija pievienojis arī it kā saņemtu analīžu lapu, vēlāk no sociālajiem tīkliem tika izdzēsts.

Vēlāk viņš ierunātā video atvainojās par šādu, visticamāk,  nepatiesu ziņu izplatīšanu. 

Ribkinska skaidro plašāk, ka aprakstā tika teikts, ka analīžu rezultāts ir "pozitīvs", tomēr "Centrālās laboratorijas" sniegtajos atbildes pārskata dokumentos ir iespējamas tikai atbildes: "nav atrasta koronovīrusa SARS-CoV-2 RNS" vai "ir atrasta koronovīrusa SARS-CoV-2 RNS". Retos, medicīniski pamatotos gadījumos tiek norādīts "apšaubāms", kas nozīmē, ka ir noteikts tikai viens gēns, tāpēc pacientam diagnozes noskaidrošanai ir jānodod atkārtotas analīzes.

Kā norāda "Centrālās laboratorijas" galvenā speciāliste, laboratorijas vadītāja, ārste Jana Osīte, minētais "Twitter" publicētais dokuments ir konfidenciāla "Centrālās laboratorijas" izsniegto laboratorisko izmeklējumu apraksta viltojums.

"Testēšana norit valstī noteiktajā kārtībā - paraugu savākšanas punktos darbs rit pēc stingri noteikta algoritma, tiek ievēroti maksimāli epidemioloģiskās drošības pasākumi, kā arī personas datu aizsardzības normas," skaidro Osīte.

Veicot pārbaudi, saistībā ar gadījumu, kas "Twitter" raisījis rezonansi, "Centrālā laboratorija" konstatējusi, ka atbildes pārskats pacientam ir izsniegts jau šā gada 10.oktobrī ar atbildi - "nav atrasta". Līdz ar to laboratorijas ieskatā ir izplatīta nepatiesa, laboratoriju un medicīnas pakalpojumu sniedzējus nomelnojoša informācija.

Tādēļ laboratorija aicina personas atbildīgi izturēties ne vien pret savu veselību, bet arī pret saviem medicīniskās informācijas dokumentiem, neuzticēties nepārbaudītai sociālo tīklu informācijai, bet sarežģījumu vai jautājumu gadījumā vērsties pie pašiem pakalpojuma sniedzējiem informācijas precizēšanai.

Laboratorijas pārstāve skaidro, ka, aktīvi reaģējot uz epidemioloģiskās situācijas izmaiņām, iedzīvotāju pieprasījumu un atbildīgo institūciju nostādnēm, "Centrālā laboratorija" šobrīd ik dienu strādā veselības krīzei atbilstošos apstākļos, pildot, profesionāli sarežģītus iedzīvotājiem vitāli nepieciešamus uzdevumus un sniedz zinātniski pamatotus, precīzus, pārbaudāmus paraugu izmeklējumu datus.

Kā ziņots, pašlaik uz valsts apmaksātiem Covid-19 izmeklējumiem pacientus nosūta ģimenes ārsts. Pierakstu izmeklējumam "Centrālajā laboratorijā" par maksu var veikt, zvanot pa tālruni - 8330 un 67334433, kā arī pierakstoties elektroniski "analizes@laboratorija.lv". Bez ģimenes ārsta nosūtījuma vai iepriekšēja pieraksta uz maksas izmeklējumu iedzīvotāji nedrīkst doties uz paraugu nodošanas vietu Covid-19 testam.