foto: Shutterstock.com
Pret zobu griešanu var palīdzēt ne tikai kape. 5 veidi, kā cīnīties ar nepatīkamo ieradumu
Esi vesels
2020. gada 9. novembris, 05:43

Pret zobu griešanu var palīdzēt ne tikai kape. 5 veidi, kā cīnīties ar nepatīkamo ieradumu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Parasti cilvēkiem, kas naktīs griež zobus, iesaka lietot īpašas zobu uzmavas. Bet ir arī citi pārbaudīti varanti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gandrīz 90% pasaules iedzīvotāju kādā savas dzīves brīdi naktī ir griezuši zobus. Nabaga pieciem procentiem no šiem deviņdesmit zobu griešana jeb bruksisms izvēršas hroniskā stāvoklī, un tas slikti ietekmē miegu un nenāk par labu arī zobiem. Griežot zobus, ne tikai tiek noberzta zobu emalja, bet arī zobos veidojas plaisas, un tie var izkustēties un pat izkrist. Ja zobi ir saplombēti ar sudraba amalgamas plombām, no tām var izdalīties dzīvsudrabs un tālāk nokļūt asinsritē.

Ierastā prakse zobu griešanas gadījumos ir nozīmēt zobu uzmavu jeb kapju valkāšanu. Kapes ir izņemamas, parasti tās pielāgo konkrētajam valkātājam un visbiežāk lieto augšzobiem. Dažas zobu kapes ir veidotas tā, lai atslābinātu žokli, citas neļauj saskarties tālākajiem augšzobiem un apakšzobiem, lai tie neberztos cits pret citu. Un tomēr izpētīts, ka uzmavas jeb kapes nav īpaši efektīvas. Un tās arī nav īpaši ērtas (un, valkātas regulāri, var pat mainīt sakodienu).

Jau gatavas kapes var nopirkt aptiekās un interneta veikalos, bet tās var precīzi nepiegulēt zobiem un naktī, kad cilvēks tos griež, var noslīdēt.

Zinātniski apstiprinātas alternatīvas

Pārskatiet, kādus medikamentus lietojat

Zināms, ka dažas recepšu zāles kā amfetamīns, pretkonvulsiju līdzekļi un selektīvie serotonīna atpakaļsaistes inhibotori var izraisīt zobu griešanu. Ja lietojiet kādus no šiem medikamentiem, pārrunājiet ar ārstu, vai ir iespējams tos aizvietot ar citām zālēm. Alkohols, nikotīns un kofeīns arī varētu būt iesaistīts zobu griešanas veicināšanas procesā.

Iemācieties atslābt

Ar zobu griešanu saista trauksmi un psiholoģisko stresu, tāpēc varētu palīdzēt relaksācijas paņēmienu apgūšana, piemēram, joga un meditācija vai masāža. Kāds pētījums liecina, ka relaksācijas treniņš, kad pārmaiņus sasprindzina un atslābina dažādas muskuļu grupas, gan pieaugušajiem, gan bērniem var būt efektīvs līdzeklis pret zobu griešanu. Izmēģiniet vienkāršu paņēmienu, ko sauc par pakāpenisko muskuļu atbrīvošanu.

  • Apsēdiedies vai apgulieties ērtā pozīcijā.
  • Koncentrējieties uz katras ķermeņa muskuļu grupas lēnu sasprindzināšanu un atbrīvošanu. Sāciet ar kāju pirkstiem un pakāpeniski virzieties uz augšu, līdz sasniedzat galvu, kaklu un žokļus.
  • Pēc kārtas ieelpā sasprindziniet katru muskuļu grupu, noturiet sasprindzinājumu piecas sekundes, tad izelpojiet un 30 sekundes atbrīvojiet sasprindzinātos muskuļus.
  • Vērojiet savas sajūtas un centieties iespējami vairāk atbrīvoties.

Paceliet savu magnija līmeni

Daži pētnieki uzskata, ka zobu griešanā naktī vainojams magnija deficīts vai izjaukts magnija un kalcija līdzsvars organismā, un tas liek nepārtraukti sasprindzināt kakla un sejas muskuļus. Vairākos pētījumos tiek minēts kāds franču ārsts C. Ploceniaks, kurš praksē pārliecinājies, ka ar magnija papildu uzņemšanu, ja to dara ilgāku laiku, var panākt labus rezultātus un novērst bruksismu. Lai gan klīnisko pētījumu par šo metodi nav daudz,

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Veinas štata universitātes emeritētais profesors Moti Nisani Detroitā iesaka pamēgināt astoņas nedēļas uzņemt magniju kopā ar citiem uztura bagātinātājiem – kalciju, pantotēnskābi, jodu – un A, E un C vitamīniem.

Ja jūtat uzabojumu, turpiniet lietot šos vitamīnus un minerālvielas. Ja uzlabojuma nav, pārbaudiet zarnu stāvokli. Noskaidrojiet, vai jums netrūkst kuņģa skābes, nav skārusi kāda infekcija vai nav caurlaidīgās zarnas sindroma – visi šie faktori var ietekmēt organisma spēju uzsūkt vajadzīgās vielas.

Ieteicamā dienas deva: 100 mg magnija, 150 mg kalcija, 50 mg pantotēnskābes, 100 mkg joda, 1000 SV A vitamīna, 300 mg C vitamīna, 60 mg E vitamīna.

Pamēģiniet bioloģiskās atgriezeniskās saites metodi

Tehniku, kad elektroniski seko līdzi ķermeņa funkcijām, kuras parasti notiek automātiski (kā zobu griešana), izmanto, lai iemācītos kontrolēt šīs funkcijas, un tas var palīdzē novērst arī bruksismu. Parasti bioloģiskās atgriezeniskās saites sistēma, ko lieto šādos gadījumos,  ietver elektromiogrāfiski aktivizētu trauksmes signālu, kas atskan ikreiz, kad sasprindzinās noteikti muskuļi. Nelielo lietotājam draudzīgo ierīci var izmantot arī mājās, un pēc terapijas tā var novērst zobu griešanu pat līdz sešiem mēnešiem.

Apsveriet iespēju apmeklēt hipnoterapeitu

Ir daži gadījumu apraksti un viens mazs pētījums, kas liek domāt, ka hipnoterapija varētu būt efektīva, lai novērstu zobu griešanu. Vienā gadījumā kāds cilvēks izgājis septiņus hipnoterapijas seansus, un bruksisms pilnībā pazudis. Seansos pētīta pacienta sarežģītā bērnība un slēptais iekšējais naidīgums, bet, kad šīs problēmas  izstrādātas, zobu griešana nav atjaunojusies arī pēc gada.