foto: REUTERS/SCANPIX
Nēsāt maskas visbiežāk atsakās sociopāti
Ilustratīvs foto.
Runā speciālists
2020. gada 8. novembris, 06:23

Nēsāt maskas visbiežāk atsakās sociopāti

Kas Jauns Avīze

Saeimas deputāts Aldis Gobzems nesen savu atteikšanos nēsāt veikalā masku skaidroja ar reliģisku pārliecību un vārdā nenosaukta ārsta ieteikumu. Visdrīzāk gan iemesls ir cits – empātijas trūkums komplektā ar antisociālām nosliecēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Brazīlijas zinātnieki to pierādījuši pētījumā ar vairāk nekā 1500 cilvēku grupu vecumā no 18 līdz 73 gadiem. Ar īpaši izveidotas aptaujas palīdzību viņi nolēma noskaidrot dalībnieku spēju uz līdzjūtību un emocionālo atsaucību pret apkārtējiem. Tostarp bija jautājums par pandēmijas laika ierobežojumu ievērošanu.

Pēc rezultātu analīzes zinātnieki atklāja nepārprotamu likumsakarību – sociopāti ignorē drošības pasākumus, kamēr cilvēki ar paaugstinātu empātiju tos stingri ievēro. Atklājums aprakstīts žurnālā "Personality and Individual Differences".

Antisociālajam profilam, kā norāda pētnieki, piemita "bezjūtība, melīgums, naidīgums, impulsīvums, bezatbildība, nosliece manipulēt ar citiem un vēlme iziet uz nepamatotu risku" – īpašības, kas paraksti raksturīgas cilvēkiem ar disociatīviem personības traucējumiem.

Pēc zinātnieku domām, šī nosliece var pastāvēt jau ģenētiskā līmenī un nav labojama, tomēr varas iestādes un mediķi var ietekmēt šādu uzvedību ar izglītojošu programmu palīdzību. Galu galā arī bezjūtīgs psihopāts pats tomēr nevēlas mirt.

Britu medicīnas žurnālā "Lancet" publicēts starptautiskas ekspertu grupas ziņojums, kuri analizējuši 172 pētījumu datus no 16 valstīm un secinājuši, ka masku nēsāšana risku inficēties ar Covid-19 samazina līdz trīs procentiem.