foto: LETA
Cik cilvēkiem Latvijā Covid-19 norit bez simptomiem? Skaidro Perevoščikovs
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
2020. gada 7. oktobris, 15:28

Cik cilvēkiem Latvijā Covid-19 norit bez simptomiem? Skaidro Perevoščikovs

Jauns.lv

Analizējot visus Covid-19 saslimšanas gadījumus Latvijā visas pandēmijas laikā, vidēji 20% inficēto slimība noritējusi bez simptomiem, preses brīfingā atklāja Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Tas nozīmē, ka vienam cilvēkam no pieciem nekādu jaunajam koronavīrusam raksturīgu simptomu nebija.

Viņš norādīja, ka, analizējot šos datus, epidemiologi izdalījuši trīs posmus: pirmais pacēlums pavasarī, kad Latvijā parādījās infekcijas gadījumu pieaugums, kas beidzās vasarā. Šajā laikā slimība bez simptomiem noritēja 15%.

Otrajā periodā, kas bija vasarā, kad situācija ar infekcijas izplatību bija mierīga un pārsvarā jaunatklātie gadījumi bija saistīti ar ceļošanu, 31% slimnieku nebija simptomu, proti – katram trešajam.

Savukārt šobrīd, trešajā posmā, kad infekcijas izplatība valstī atkal pieaug, 23% nenovēro simptomus. Tas nozīmē, ka 3 no 4 cilvēkiem simptomi ir, bet vienam – nav.

Speciālists, komentējot vasaras situāciju, skaidroja, ka pavasarī asimptomātisko cilvēku skaits bija zemāks, jo Latvijā tika īstenota mērķtiecīga simptomātisko cilvēku pārbaudīšana, jo tobrīd testēšanas kapacitāte bija ierobežota.

Savukārt vasarā, kad jauno gadījumu bija maz, tika paplašinātas testēšanas iespējas, līdz ar ko Covid-19 testu veica arī cilvēki, kuriem simptomu nebija. 

Tāpat speciālists norādīja - jo lielāks saslimušās personas vecums, jo lielāka iespēja, ka slimība noritēs ar simptomiem, turklāt ar smagiem. 

Epidemiologs brīfingā norādīja, ka Latvijā aizvien ir vērojama infekcijas pieauguma tendence un Latvija aizvien ir līderos Eiropas Savienībā Covid-19 gadījumu pieauguma ziņā, tomēr neraugoties uz to, saslimstība Latvijā aizvien ir viena no zemākajām Eiropā, jo divu nedēļu kumulatīvā incidence Latvijā ir 33 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr Igaunijā šis skaitlis ir 51, bet Lietuvā 53.

Pēdējo trīs dienu laikā Latvijā atklāts par 20% vairāk Covid-19 gadījumu, ja salīdzina ar šīm pašām trim dienām pagājušajā nedēļā. Pozitīvo testu īpatsvars šīs nedēļas pirmajās dienās ir 1,8%, bet pagājušajā nedēļā šajā laika posmā tie bija 1,6%.