foto: LETA
Skolu pārmērīgās piesardzības dēļ ģimenes ārsti saskaras ar lielu skolēnu skaita pieplūdumu
Esi vesels
2020. gada 25. septembris, 12:57

Skolu pārmērīgās piesardzības dēļ ģimenes ārsti saskaras ar lielu skolēnu skaita pieplūdumu

Jauns.lv / LETA

Ģimenes ārstu prakses ir saskārušās ar lielu skolēnu skaita pieplūdumu, kas saistīts ar to, ka izglītības iestādes pārmērīgi piemēro Covid-19 ierobežošanas pasākumus, tādējādi mācību iestādēm būtu jāizvērtē noteiktos iekšējās kārtības ierobežojumus, norādīts Veselības ministrijas (VM) sniegtajās rekomendācijās skolām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VM aicina izglītības iestādes izvērtēt ieviesto kārtību, lai novērstu pārmērīgu prasību, kas rada nepamatotu slogu vecākiem, ieviešanu.

Kā norāda VM, lai ieviestu pietiekami efektīvus pasākumus Covid-19 ierobežošanai, izglītības iestādei ir jāsadarbojas ar vecākiem un izglītojamajiem, tajā skaitā norādot uz vecāku atbildību uzraudzīt bērnu veselību. Piemēram, skolas var aicināt vecākus katru rītu, pirms vest bērnu uz izglītības iestādi, novērtēt bērna veselības stāvokli, tostarp nosakot, vai bērns jūtas labi un vai viņam nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus vai citi simptomi.

Ja bērnam tiek konstatētas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, pirmkārt, ir jāizvērtē, vai bērnam ir bijuši riski inficēties ar Covid-19, piemēram, bērns pēdējo 14 dienu laikā ir uzturējies valstī ar augstu Covid-19 izplatības risku vai, iespējams, bijis kontaktā ar Covid-19 slimnieku.

Tādēļ, saprātīgi izvērtējot iespējamos riskus, VM skatījumā ir pieļaujams, ka vecāki attaisno bērna prombūtni gadījumos, ja ir plānots kāds kopīgs ģimenes pasākums un vecāki iepriekš ir brīdinājuši izglītības iestādi vai arī ja bērns skolā nav ieradies kāda neparedzēta notikuma dēļ, kas nav saistīts ar slimību, bet pēc vienas dienas prombūtnes atgriežas skolā pilnīgi vesels.

Vadoties pēc VM paustā, tāpat ir pieļaujams, ka vecāki attaisno bērna prombūtni gadījumos, ja bērnam ir bijuši viegli veselības traucējumi un bērns skolā atgriežas izveseļojies pēc trīs dienām.

Tāpat arī VM norāda, ka mazliet paaugstināta ķermeņa temperatūra neliecina par to, ka bērnam ir infekcijas slimība. Līdz ar to izglītības iestādes tiek aicinātas, konstatējot bērnam nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, ja bērns jūtas vesels, ļaut viņam nomierināties, novilkt virsdrēbju kārtu, un atkārtot ķermeņa temperatūras mērījumu pēc 15 līdz 20 minūtēm.

Arī nelielas iesnas, kas nerada elpošanas traucējumus un nepasliktina bērna kopējo pašsajūtu, nav uzskatāmas par tādas slimības pazīmi, lai bērnu izolētu no izglītības iestādes, skaidro ministrijā.

Tēmas