Tuvojas vīrusu laiks - kā sevi pasargāt?
Esi vesels
2020. gada 28. septembris, 06:00

Tuvojas vīrusu laiks - kā sevi pasargāt?

Karlīna Timofejeva

Lai arī vislabākie imunitātes rūdīšanas apstākļi ir vasarā, tieši rudenī cilvēki atceras par tās stiprināšanu, lai pasargātu sevi no saslimšanām. Īpaši šogad, kad skolās, augstskolās, sabiedriskajā transportā, veikalos un jebkurā citā publiskā vietā jebkādas saslimšanas pazīmes tiek uzlūkotas ar īpašām aizdomām.

Atsķirībā no citiem gadiem, daudzviet ir aizliegts ierasties pat ar nelielām iesnām vai neregulāru krekšķi. Lai no tā izvairītos, par sevi jārūpējas laicīgi. Saskaņā ar Harvardas veselības publikāciju mājaslapā teikto, rūpes par imunitāti ir ļoti sarežģīts process, kas sastāv no daudzām komponentēm, jo imunitāte nav vienība, tā ir vienību kopums - sistēma. Lai tā veiksmīgi darbotos, katram ķēdes posmam jāstrādā precīzi un pareizi. Tieši tāpēc - imunitātes uzturēšana ir vienlaikus vienkāršs un vienlaikus sarežģīts projekts, kas prasa pastāvīgu uzmanību. Lūk, galvenie noteikumi, kuru ievērošana palīdz imūnsistēmai strādāt veiksmīgi:

Veselīgs miegs. Līdz mūsdienām veikti tūkstošiem pētījumu par miega ietekmi uz cilvēka organismu, kas apstiprina - regulārs un veselīgs miegs palielina dzīves ilgumu, padara cilvēku radošāku, palīdz organismam tikt galā ar dažādām slimībām, uzturēt sevi labākā formā, samazina sirds slimību risku, uzlabo atmiņu un, protams, - stiprina imunitāti. Miegs ir brīnumlīdzeklis, kas pieejams katram bez maksas un ir patīkams lietošanā - visi priekšnosacījumi, lai tiktu izmantots kā primārais risinājums ne tikai veselības uzturēšanā, bet pat dažādu veselības problēmu risināšanā.

Veselīgs uzturs. Sabalansēts uzturs nodrošina organismu ar enerģiju tādā apjomā, kāds cilvēkam ir nepieciešams - ne vairāk un ne mazāk. Palieliniet svaigu augļu, dārzeņu lietošanu ikdienā un sabalansējiet gaļas, zivju, graudaugu un piena produktu patēriņu, dodiet savam organismam iespēju uzturēt imūnsistēmu, nevis cīnīties ar pievienotajiem cukuriem vai taukiem.

Fiziskās aktivitātes. Mūsdienās populāri aizbildināties ar laika trūkumu, lai neveiktu fiziskās aktivitātes, taču tām ir tik būtiska loma imunitātes uzturēšanā, ka ieteicams tomēr tām pievērsties. Ja nav iespējams vairākas reizes nedēļā apmeklēt sporta zāli vai skriet krosu svaigā gaisā, izmantojiet pieejamās iespējas:

- lifta vietā kāpiet pa trepēm;

- tuvākos attālumus veiciet ar kājām;

- brīvdienu izbraukuma vietā ieplānojiet brīvdienu pārgājienu.

Atteikšanās no cigaretēm un alkohola. Nav nekādu šaubu, ka nikotīns un alkohols ne tikai traucē un kavē imūnsistēmas darbību, bet arī kaitē veselībai ļoti nozīmīgos veidos.

Izvairīšanās no stresa. Viegli ir pateikt - izvairīties no stresa, bet kā to izdarīt? Stresa iemesli var būt īstermiņa vai ilgtermiņa. Asa situācija nav gluži tas pats, kas pastāvīgs stress, ko izraisa zems pašnovērtējums, neapmierinātība ar darbu, ģimenes stāvokli utt. Lai kāds būtu stresa iemesls, jāatceras, ka tas tiešām “sagrauž” cilvēku no iekšpuses, tāpēc ir būtiski noskaidrot iemeslu un darīt daudz, lai no tā izvairītos.

Tomēr - dzīvē gadās tā, ka pat vislabākie nodomi nepalīdz un atvasaras dienā nomestā virsjaka izraisa kņudošu kaklu vai klepu. Tādā gadījumā organismam var palīdzēt izmantojot, piemēram, tā saucamo medicīnisko ierīci Medistus® Antivirus. Tā sastāvā esošais ekstrakts veido aizsargbarjeru virs mutes un rīkles gļotādas, kas rada fizikālu (mehānisku) aizsardzību pret saaukstēšanās vīrusiem un baktērijām un palīdz novērst to iekļūšanu ķermeņa šūnās un tālāku izplatīšanos. Viss pārējais - katra paša rokās, tāpēc vēlams imūnsistēmu uzturēt kārtībā.

Reklāmas raksts tapis sadarībā ar Unifarma.