foto: unsplash.com
Nenovērojot saslimšanas simptomus, Covid-19 pacienti izolāciju ar ārsta lēmumu varēs pārtraukt jau septītajā dienā
Foto ilustratīva nozīme.
Runā speciālists
2020. gada 24. augusts, 17:55

Nenovērojot saslimšanas simptomus, Covid-19 pacienti izolāciju ar ārsta lēmumu varēs pārtraukt jau septītajā dienā

Jauns.lv / LETA

Pamatojoties uz šobrīd pieejamo informāciju par Covid-19 norises gaitu un citu valstu pieredzi, turpmāk, ja Covid-19 pacientam jau sākotnēji nebūs bijuši Covid-19 simptomi, izolāciju ar ārsta lēmumu varēs pārtraukt septītajā, nevis četrpadsmitajā dienā pēc Covid-19 laboratoriskās apstiprināšanas, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt, ja personai būs slimības pazīmes, par izolācijas pārtraukšanu varēs lemt sākot no četrpadsmitās dienas, ja kopš simptomu izzušanas būs pagājušas vismaz trīs dienas. Šajos gadījumos gala lēmumu pieņem ārsts un pacientam tiks izsniegts apliecinājums, ka stingro izolāciju var pārtraukt.

Vienlaikus, lai samazinātu jebkādus riskus, ilgāk darbā nevarēs atgriezties ārstniecības personas, sociālās aprūpes centru darbinieki, kā arī izglītības iestāžu darbinieki, kas strādā tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem. Viņi pārtraukt stingo izolāciju varēs pēc tādas pašas shēmas kā citi, bet darbā atgriezties nedēļu vēlāk.

Ja nav bijuši slimības simptomi minētās personas darba pienākumu veikšanu varēs sākt - četrpadsmitajā dienā. Savukārt, ja Covid-19 simptomi būs, tad pie darba pienākumu veikšanas varēs atgriezties ne ātrāk kā pēc 21 dienas, ja vismaz trīs dienas nebūs bijuši slimības simptomi. Līdz tam brīdim tiks saglabāta atvērta darbnespējas lapa.

Mazinoties noteiktajiem ierobežojumiem un pieaugot personu skaitam, kas dodas ārpus Latvijas, VM lēmusi, ka arī turpmāk ikviens, kuram būs aizdomas par inficēšanos, varēs veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Pieteikties testam var zvanot pa tālruni 8303. Lai saprastu, vai tests būtu jāveic, VM aicina izvērtēt, kādi ir bijuši iespējamie riski inficēties.

To vidū ietilpst citu valstu apmeklēšana, kontakts ar inficētu personu, tostarp saņemts aplikācijas "Apturi Covid" paziņojums par kontaktu ar saslimušo, uzturēšanās publiskā vietā, kur nebija iespējams ievērot divu metru distanci no citiem, vai bieža sabiedriskā transporta izmantošana.

Tāpat VM aicina Covid-19 testus veikt personām ar hroniskām slimībām, lai iespējamo inficēšanos atklātu pēc iespējas savlaicīgāk. Ja cilvēkam ir saslimšanas simptomi, VM iesaka tomēr vispirms sazināties ar savu ģimenes ārstu, kurš varēs konsultēt arī par nepieciešamo ārstēšanu un rekomendēt veikt Covid-19 analīzes.

Vienlaikus tāpat kā līdz šim valsts apmaksāta Covid-19 testēšana tiks veikta plašām pacientu lokam ārstniecības iestādēs, personām ar darba devēja norīkojumu, sociālās aprūpes centru klientiem un citiem pēc epidemiologu ieteikumiem. Ar aktualizēto kārtību ir iespējams iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra interneta vietnē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās