foto: Shutterstock
Covid-19 infekcijas smagums atkarīgs no asins grupas
Cilvēkiem ar 0 jeb otro asins grupu koronavīrusa infekcija noris visvieglāk.
Esi vesels
2020. gada 21. jūnijs, 07:54

Covid-19 infekcijas smagums atkarīgs no asins grupas

Kas Jauns Avīze

Vieniem koronavīruss rada smagus sarežģījumus, citi inficējas un to pat nepamana. Zinātnieki visā pasaulē meklē atbildi šai mīklai, un jaunā pētījumā atklāta saikne starp Covid-19 un asins grupu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vācijas un Norvēģijas zinātnieki izpētīja DNS molekulas 1610 pacientiem no Itālijas un Spānijas, kuriem slimības gaita noritēja smagi, vairāki arī nomira. Iegūtos rezultātus salīdzināja ar 2205 veselu cilvēku datiem.

Atklājās, ka cilvēkiem ar A asins grupu (senāk sauktu arī par otro) risks, ka Covid-19 būs ļoti grūti ārstējama, ir divreiz lielāks nekā ar 0 jeb pirmo grupu. B un AB asins grupām nekāda īpaša tendence nav novērota.

Šis atklājums nenozīmē, ka cilvēki ar 0 grupu neinficējas, viņiem tikai slimība pagaidām nezināmu iemeslu dēļ noris daudz vieglāk. Jāpiebilst, ka nulles grupa ir universāla, jo šīs asinis pārliešanas gadījumā der visiem. Latvijā 37% iedzīvotāju ir A asins grupa, 36% – 0, 20% – B, 7% – AB, liecina Valsts asinsdonoru centra dati.

Šis pētījums var izmainīt sapratni par riska grupu, pie kā līdz šim pieskaitīja cilvēkus gados, ar hroniskām slimībām, smēķētājus.

Līdzīgi novērojumi ir arī citu slimību gadījumos, piemēram, cilvēki ar 0 grupu ļoti reti saslimst smagā formā ar malāriju. Toties A grupa daudz vieglāk pārcieš mēri, ar kuru gan saslimt mūsdienās ir krietni mazāka iespēja.

Savu asins grupu ir vērts zināt, jo tas ir svarīgi ne tikai pārliešanas gadījumā. Arī portāls medicine.lv raksta, ka A asins grupu apdraud mikrobu infekcijas, cilvēkiem ar 0 grupu ir mazāka iespēja sasirgt ar sirds slimībām, bet lielāka kuņģa čūlu attīstībai. Sievietēm ar A grupu konstatēti augstāki auglības rādītāji, AB un B grupa palielina iespēju saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi.

Asins grupu laboratorijā var noteikt par trim eiro, ar ģimenes ārsta nosūtījumu to sedz valsts.

Ar ko atšķiras asins grupas

Asins grupu raksturo noteikti antigēni – A un B – eritrocītos un antivielas anti-A un anti-B serumā.

0 asins grupa: uz eritrocītiem nav antigēnu, serumā ir anti-A un anti-B antivielas.

A: uz eritrocītiem ir A1, A2 utt. antigēns, serumā ir anti-B antivielas.

B: uz eritrocītiem ir B antigēns, serumā ir anti-A antivielas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

AB: uz eritrocītiem ir A1, A2 utt. un B antigēns, serumā nav antivielu.

Rh(D) pozitīvas asinis satur D antigēnu (85% populācijas).

Rh(D) negatīvas asinis nesatur D antigēnu (15% populācijas).   

Avots: Centrālā laboratorija