foto: Shutterstock.com
Kā pareizi rīkoties, ja bērnam pirmā pote tiek veikta vēlāk? Atbild speciālists
Runā speciālists
2020. gada 13. jūnijs, 13:21

Kā pareizi rīkoties, ja bērnam pirmā pote tiek veikta vēlāk? Atbild speciālists

"Tautas Veselības Avīze"

Lasītāja Aeilita jautā: “Labdien! Situācija ir šāda: meitiņai ir 3 gadi, un viņa līdz šim nav saņēmusi nevienu vakcīnu. Tagad vēlos viņu vakcinēt pret konkrētām slimībām."

"Kā galveno no tām, kas mani uztrauc, varu minēt difteriju. Ģimenes ārste teica, ka, tagad uzsākot vakcināciju, efekts nebūs vienlīdzīgs, jo pirmā vakcīna ir aprēķināta uz to svaru, kas ir paredzētajā vecumā.

Vai tiešām nav iespējas iegūt individuālu vakcinēšanas programmu vienai, nevis četrām slimībām uzreiz? Paldies!”

Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vakcinācijas centra vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes docente Dace Zavadska:

“Vakcinācija pret konkrētām infekcijām izolēti, jo īpaši iepriekš nevakcinētam cilvēkam, ne vienmēr būs iespējama un nav arī ieteicama. Valsts imunizācijas kalendārs nodrošina absolūti aktuālo vakcīnkontrolējamo infekciju profilaksi Latvijā, taču ir iespējams arī plašāk.

Ģimenes ārstei diemžēl nav taisnība – efekts būs labs, ja vien netiek izmantota pieaugušo balstvakcinācijai paredzētā vakcīna. Vakcīnas devas netiek aprēķinātas pēc svara! Mazam bērnam, galvenokārt līdz gada vecumam, dažām vakcīnām nepieciešamas vairākas devas, lai tādējādi sasniegtu pietiekamu aizsardzību, taču ne visām.

Nav tāda individuāla vakcinēšanas kalendāra! Tas ir mīts. Kaut kas līdzīgs „individuālam” varētu būt saistāms ar vakcināciju personām, kas ir kādā riska grupā, taču tad parasti ir nepieciešamas vairākas vakcīnas, nekā to nodrošina valsts vakcinācijas kalendārs.”