foto: AFP/Scanpix
Pamācības, kā pašrocīgi un no mājās pieejamiem materiāliem izgatavot sejas masku
Esi vesels
2020. gada 7. aprīlis, 07:05

Pamācības, kā pašrocīgi un no mājās pieejamiem materiāliem izgatavot sejas masku

Jauns.lv

Laikā, kad vienreizlietojamās sejas maskas un respiratori kļuvuši par deficīta preci, citu pasargāšanai par sliktu nenāks arī sejas maskas no mājās atrodamiem materiāliem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Video straumēšanas vietnē YouTube atrodamas vairākas pamācības, kā mājās izgatavot sejas masku. Protams, šāda veida maskām nav tādas efektivitātes, kā medicīniskajām maskām, tomēr gadījumā, ja esi inficējies, arī šādas maskas kaut nedaudz var aizkavēt vīrusa straujo izplatību.

Pirms pasūti sejas masku no šaubīgiem avotiem ar lielu uzcenojumu, noskaties kādu no šīm pamācībām. 

Izmanto lakatiņu

Sejas masku vienkārši var pagatavot no lakatiņa vai bandanas un divām gumijām.

Vienkārši saloki lakatiņu, kā rādīts videopamācībā un apsien tā galus ar gumijām. Vēl pāris locījumu un lakatiņš ir gatavs nēsāšanai ap muti.

ASV Slimību kontroles un novēršanas centra pamācība

Arī ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs iesaka līdzīgu paņēmienu. Ķirurgs Džeroms Adams iesaka masku vienkārši izveidot no lietām, kas atrodamas katrās mājās, piemēram, šalles, roku dvieļa vai nevajadzīga t-krekla.

Locīšanas process ir ļoti līdzīgs iepriekšējā video redzētajam.

Vienreizlietojama maska no papīra dvieļa

Masku vienkārši pagatavot arī no papīra dvieļa. Papildus nepieciešams skavotājs un karstā līme. Tiesa gan, šis variants nav tik izturīgs kā iepriekšējie, bet izskatās atturīgi.

Masku var arī uztamborēt

Ir variants arī priekš rokdarbniekiem. Šajā video redzama pamācība, kā sejas masku uztamborēt. Jāsaka, ka šādas maskas efektivitāte gan ir apšaubāma, jo šādai maskai ir daudz caurumiņu, pa kuriem vīruss tomēr var izspraukties laukā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nedaudz sarežģītāks paņēmiens

Padomu auduma sejas maskas izgatavošanā sniedz arī firma "JOANN". Šādas maskas izveide gan prasīs vairāk šūšanas iemaņu, turklāt ne visi vajadzīgie materiāli var būt pieejami mājās.

Tomēr, ja svarīgs ir maskas vizuālais izskats, šī pamācība būs tieši laikā.

Vēl viens variants šūšanas entuziastiem.

Neatkarīgi no tā, kurš variants šķiet tīkamāks, ir svarīgi atcerēties, ka maskas, kuras varat izgatavot mājās, nav vienā līmenī ar ķirurģiskajāmm maskām vai N95 respiratoriem. Tomēr auduma maskas palīdzēs neizplatīt vīrusu sabiedriskā vietā. Tāpat, izgatavojot masku mājās, efektīvākās tirdzniecībā pieejamās maskas paliks medicīnas darbiniekiem, kuri pakļauj savu veselību daudz lielākam riskam inficēties.

Tas, ka jums ir maska, nenozīmē, ka nav jāuztraucas par distances ieturēšanu. Tāpēc, kad vien iespējams, palieciet mājās, vai, izejot sabiedrībā, pārliecinieties, ka ievērojat vismaz divu metru atstarpi starp citiem cilvēkiem.