foto: ddp/abaca press/Vida Press
Latvijas diplomāte Pekinā aicina tautiešus dzimtenē apslāpēt bravūru un egoismu
Ķīnas galvaspilsēta Pekina, salīdzinot ar situāciju pirms pusotra mēneša, ir mazliet atdzīvojusies. Cilvēki, kuri atgriezušies Pekinā, pamazām beidz uzturēšanos 14 dienu ilgajā karantīnā un atgriežas darbā.
Esi vesels
2020. gada 20. marts, 04:27

Latvijas diplomāte Pekinā aicina tautiešus dzimtenē apslāpēt bravūru un egoismu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc divu nedēļu pašizolācijas un karantīnas Covid-19 perēkļvalsts Ķīnas galvaspilsēta Pekina atkal pamazām atgriežas ierastā dzīves ritmā. Tomēr drošības pasākumi un veselības pārbaudes ir stingras. Notikušais liecina, ka koronavīrusu var ierobežot, tāpēc mums Latvijā, būtu jāatmet bravūra un jāpakļaujas stingrajām drošības prasībām, Jauns.lv teica Latvijas vēstniecības Pekinā diplomāte Ingūna Vīksne.

Pēc dīkstāves Ķīnas galvaspilsētā durvis atkal atdarījuši nepārtikas veikali, viesus atsāk uzņemt kafejnīcas, darbu atsāk uzņēmumi, pilsētā no ārzemēm atkal ierodas ne tikai paši ķīnieši, bet arī citu valstu pilsoņi tostarp diplomāti. Tas nozīmē, ka ir iespējams iegrožot koronavīrusa izplatību – vienīgi visiem jāizrāda griba to gribēt, pārvarot savu egoismu un uzspēlēto bravurību.

Latvijas Republikas vēstniecības Ķīnas Tautas Republikā padomniece, pārstāvniecības vadītāja vietniece Ingūna Vīksne Jauns.lv pastāstīja:

“Par to, kāda ir situācija visā Ķīnā, ņemot vērā valsts lielo teritoriju, ir grūti sniegt viennozīmīgu atbildi - katrā provincē situācija ir atšķirīga. Varu pastāstīt, kā ir Pekinā, un arī tad tas būs tikai ārvalstnieka skatījums.

Pekina, salīdzinot ar situāciju pirms pusotra mēneša, ir mazliet atdzīvojusies. Cilvēki, kuri atgriezušies Pekinā, pamazām beidz uzturēšanos 14 dienu ilgajā karantīnā un atgriežas darbā. Ikviens pielāgojas situācijai.

Atvērušies arī daži nepārtikas preču veikali un dažas iedzīvotāju iecienītas kafejnīcas. Tomēr visur ir stingra veselības pārbaude - iedzīvotājiem, atrodoties ārpus mājas, obligāti jāvalkā sejas maska, pie ieejas katrā vietā tiek mērīta temperatūra.
Pekinas iedzīvotājiem, tostarp diplomātiem, savā dzīves vietā ir izdalīta “iedzīvotāja karte”, ar kuru, to uzrādot mājas sargam, drīkst iekļūt savā mājā. Viesošanās pie kāda drauga vai kolēģa pagaidām netiek atļauta. Arī restorānos pie viena galda drīkst apsēsties ne vairāk par trim cilvēkiem. Paredzams, ka šie ierobežojošie pasākumi nemazināsies. Ņemot vērā to, ka šobrīd vīrusa epicentrs ir pārvietojies ārpus Ķīnas, stingrāki kontrolējošie pasākumi tiek piemēroti ārvalstniekiem.

Ļoti stingri nosacījumi ir Pekinas lidostā. Kolēģi, kuri no Eiropas atgriežas Pekinā, stāsta, ka veselības pārbaude no ielidošanas brīža aizņem līdz pat 11 stundām. Ielidojot Pekinā, pasažieriem nācies gaidīt lidmašīnā trīs stundas, līdz tika saņemta atļauja izkāpt. Jāatzīmē, ka cilvēki pret situāciju izturas iecietīgi, atbildīgi un ar sapratni.

Vai Covid-19 ir uzveicams, jājautā zinātniekiem. Mūsu pienākums ir ievērot profesionāļu un atbildīgo dienestu rekomendācijas, izturēties pret situāciju ar vislielāko nopietnību. Grūtie laiki Ķīnā vēl nav beigušies, beidzies ir tikai sākotnējais šoks.

Sekojot šī brīža notikumu attīstībai Latvijā, no savas puses aicinātu atmest nevajadzīgo bravūru un apslāpēt egoismu. Ja esi bijis vīrusa skartajās teritorijās, tad atgriežoties ievēro noteikto karantīnu! Ja kādam šķiet, ka viņa imūnsistēma un veselība ir lieliska, tad citam, kurš atrodas tuvumā, dažādu iemeslu tā var būt ļoti trausla”.

Ķīnas ārstu sejas pēc ilgstoša darba maskās ar koronavīrusa pacientiem

Gan Ķīnas sociālajos tīklos, gan arī “Instagram” ātri izplatījušās mediķu bildes, kurās redzamas viņu sejas pēc diennaktīm ilga darba ar ...

gallery icon
9