foto: Xinhua/Sipa USA/Vida Press
Ķīniešu studente no Uhaņas ekskluzīvi Jauns.lv stāsta par situāciju Covid-19 dzimtenē
Dzīve Covid-19 dzimtenē – Hubei provincē - pamazām atgriežas ierastajā ritmā, priecājas Ķīnas mediķi. Lai arī vīruss pilnībā vēl nav pievarēts, divu mēnešu ieviestai izolācijai un cīņai ar slimību bijis rezultāts.
Esi vesels
2020. gada 19. marts, 12:18

Ķīniešu studente no Uhaņas ekskluzīvi Jauns.lv stāsta par situāciju Covid-19 dzimtenē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Koronavīrusa pandēmijas starta vietā – Hubei provinces galvaspilsētā Uhaņā - pēc vairāk nekā divu mēnešu drakoniskas cīņas ar Covid-19 jau ir gūti panākumi un pilsēta pamazām atgriežas normālā dzīves ritmā. Par to, kā tagad situāciju ar koronavīrusu vērtē paši uhaņieši, Jauns.lv stāsta ķīniešu studente, kura Pekinas Starptautisko studiju universitātē apgūst latviešu valodu un koronavīrusa uzliesmojuma laikā atradās Uhaņas pievārtē.

Jaunā ķīniete Pekinas Starptautisko studiju universitātē pie pasniedzējas Daces Ratnieces no Latvijas, kura tagad nodarbības ķīniešu studentiem spiesta vadīt attālināti no Rīgas, apgūst latviešu valodu. Koronavīrusa uzliesmojuma laikā viņa uzturējās savā dzimtajā vietā - Uhaņas pilsētas apkaimē. Ar savas latviešu pasniedzējas starpniecību viņa Jauns.lv pastāstīja, kā pašlaik Uhaņā tiek vērtēta situācija ar Covid-19:

“Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 apkarošana Ķīnā ir stipri progresējusi, izņemot dažus gadījumus pēdējā laikā saistībā ar ārzemnieku un ceļotāju ierašanos Uhaņā, kā arī citās Ķīnas provincēs un pilsētās, jaunu inficēšanās gadījumu gandrīz nav.
 
Vairākas Ķīnas rietumu provinces ir paziņojušas par to, ka skolēni var atsākt mācības skolās. Tagad var teikt, ka epidēmija Ķīnā tiek kontrolēta, un galvenais uzdevums ir novērst un kontrolēt gadījumus no ārzemēm. Kad epidēmijas situācija ir smaga, visi vēlas palikt mājās sevis izolēšanai, jo mēs nevēlamies inficēties no iespējamiem vīrusa pārnēsātājiem. Kad vīruss sāka izplatīties, tikko bija sākušās ķīniešu Jaunā gada brīvdienas, un šajā laikā  daudz cilvēku ceļoja no dažādu pilsētu universitātēm un darba vietām uz mājām, kas atrodas citā pilsētā.

Uhaņā slēgtas Covid-19 ārstēšanai radītās pagaidu slimnīcas

Ķīnas pilsēta Uhaņa, kas uzskatāma par koronavīrusa Covid-19 izplatīšanās centru, pēdējās dienas līksmo - otrdien slēgtas pēdējās divas no kopumā ...

gallery icon
19

Uhaņa atrodas Ķīnas centrālajā daļā. Tā ir transporta mezglu pilsēta, un lielākā daļa Ķīnas ātrvilcienu šķērso Uhaņu. Tātad mēs arī baidījāmies, ka, to nemaz nezinot, esam kļuvuši par vīrusa nēsātājiem un inficēsim citus. Spriežot pēc profilakses pasākumiem, galvenā problēma bija panākt vīrusa pārnešanas ceļu likvidēšanu. Daudzas provinces un pilsētas ir veikušas pasākumus, lai apturētu sabiedrisko transportu; cilvēki no epidēmijas skartajiem rajoniem dažādās vietās tiek stingri pārbaudīti. Ja pēc pārbaudes tika atrasta persona, kurai ir pozitīvi nukleīnskābes rādītāji, viņa uzreiz tika izolēta un ārstēta, kā arī cilvēki, ar kuriem šī persona saskārās, tika izolēti un novēroti".

Dace Ratniece Pekinā māca latviešu valodu

Dace Ratniece jau pusotru gadu dzīvo Ķīnas galvaspilsētā Pekinā un ir Pekinas Starptautisko studiju universitātes docētāja. Viņa tur māca latviešu ...

gallery icon
35