Vai pret vīrusiem var pasargāties ar dezinfekcijas līdzekļiem?
foto: The Canadian Press/PA Images

Vai pret vīrusiem var pasargāties ar dezinfekcijas līdzekļiem?

Jauns.lv

Vairoties no vīrusiem, īpaši jaunā koronavīrusa "Covid-19", cilvēki steidz izpirkt sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļus. Arī lidostā "Rīga" uzstādīti roku dezinfekcijas stendi, tos izmantot iesaka arī priesteriem. Tomēr, vai tie pilnībā spēj pasargāt pret vīrusu?

Roku dezinficēšanas līdzekļu pārdošanas apjoms Lielbritānijā četrās nedēļās līdz 23.februārim salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies divarpus reizes, savukārt pie mums, Latvijā, iedzīvotāji "Drogas" veikalos izpērk dezinfekcijas līdzekļus, un to pieejamība patlaban ir ierobežota.

Primāri tomēr jāizmanto ziepes

Saskaņā ar mediķu norādēm primārais aizsardzības līdzeklis pret vīrusiem ir bieža un pareiza roku mazgāšana ar parastajām ziepēm siltā ūdenī, nevis dezinfekcijas līdzekļu vai antibakteriālo ziepju lietošana.

Dezinfekcijas līdzekļos esošais spirts garantē aizsardzību pret daudzām, bet ne visām baktērijām. Jāuzsver, ka dezinfekcijas šķidrumi pilnībā neaizsargā cilvēku veselību pret baktēriju sporām un vīrusiem, kam nav ārējā apvalka.

Koronavīrusam ir ārējais apvalks, tāpēc ikdienā ir īpaši ieteicams dezinficēt rokas.

Ja rokas ir netīras, ir ļoti svarīgi tās rūpīgi nomazgāt ar ziepēm un ūdeni. Tas garantēs vislielāko aizsardzību. Roku mazgāšanā izmanto dažāda veida ziepes. Tām nav jābūt pilnībā antibakteriālām.

foto: Slimību profilakses un kontroles centrs
Ieteikumi, kā pareizi mazgāt rokas
Ieteikumi, kā pareizi mazgāt rokas

Kādu dezinfekcijas līdzekli izvēlēties?

Ja tuvumā nav pieejamas ziepes un ūdens, lieto dezinfekcijas līdzekli. Būtiski, lai produkta sastāvā ir vismaz 60% alkohola. Ne visi līdzekļi satur spirtu, tāpēc pirms lietošanas vienmēr izlasi produkta etiķeti un pārliecinies par sastāvu.

Netīrumi un dažādas vielas nereti nogalina dezinfekcijas līdzeklī esošo alkoholu un var Tevi nepasargāt no saslimšanas riska.

Ja nejūties labi un ir aizdomas par saslimšanu, nekavējoties griezies pie ārsta. Jautājumu par jauno koronavīrusu gadījumā Slimību profilakses un kontroles centrs nodrošina iespēju iedzīvotājiem saņemt atbildes uz tiem, zvanot uz telefona numuru 67 387 661 darba dienās no plkst.8.30 līdz 17.

Kā ziņots, Latvijā pirmdien tika apstiprināta pirmā saslimšana ar "Covid-19". Inficētā bija kāda rīdziniece, kura 29.februārī ielidojusi no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā.

Savukārt Igaunijā reģistrēti jau trīs saslimšanas gadījumi ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Visi trīs saslimušie ar lidmašīnu ir ielidojuši Rīgā. Vienā gadījumā uz Igauniju vīrietis devās ar autobusu, divos gadījumos - ar automašīnu.