foto: unsplash.com
Streiko veselība? Pavadi laiku kopā ar suni!
Esi vesels
2020. gada 5. marts, 03:45

Streiko veselība? Pavadi laiku kopā ar suni!

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Turēt mājdzīvnieku ir labi, bet izskatās, ka mazliet labāk ir tad, ja šis mājdzīvnieks ir tieši suns.

Rūpes par mājdzīvnieku nāk veselībai par labu – ļauj uzturēt veselīgu asinsspiediena līmeni, samazina liekā svara risku un iespēju saslimt ar diabētu. Un, jā, vedot pastaigā suni, var nopelnīt arī mazliet naudas. Tas gan attiecas tikai uz tiem, kuri ved pastaigā kāda cita suni, bet fakts ir tāds, ka mājdzīvnieku turētāji kopumā ir veselīgāki par tiem, kuriem nav mājas mīluļu, un viņi retāk cieš no sirds slimībām – tā liecina jauns pētījums. Un suņu īpašnieki izskatās veselīgākie no visiem.

Acīmredzamais veselības ieguvumu iemesls, šķiet, ir tas, ka suns jāved pastaigās, un tieši pastaiga pa parku vai kvartālu vairākas reizes dienā ir lielākā atšķirība, kas suņu īpašniekus izceļ, salīdzinot ar citu mājdzīvnieku turēšanu.

Katānijas Universitātes pētnieki Itālijā analizēja sirds slimību līmeni 1769 cilvēkiem. 42% no šiem cilvēkiem piederēja kāds mājdzīvnieks, un zinātnieki salīdzināja, kā suņu īpašnieku veselības rādītāji atšķiras no cilvēku veselības rādītājiem, kam bija kāds cits mājdzīvnieks.

Piemēram, suņu īpašnieku grupā 29% cilvēku bija aptaukošanās slimība, bet no tiem, kam bija cits mājdzīvnieks, aptaukojušies bija 37% cilvēku, savukārt no dalībniekiem bez mājas mīluļa – 32% cilvēku. Suņu saimnieku svars vidēji bija 76 kg, bet citi pētījuma dalībnieki svēra vidēji 77 kilogramus.

Apkopojot punktus par vispārējo veselības stāvokli, no 14 iespējamiem punktiem suņu īpašnieki savāca vidēji 10 punktus, bet citu dzīvnieku turētāji – deviņus punktus.

Lai gan atšķirība nav liela, suņa turēšanai ir arī citi pozitīvi ieguvumi, ne tikai sirds veselības stiprināšana. Pētījuma vadītājs Dr. Fransisko Lopess-Himeness (Francisco Lopez-Jimenez) atzinis, ka citi pētījumi apliecina suņa labvēlīgo ietekmi arī uz cilvēka garīgo stāvokli un spēju samazināt sociālās izolētības izjūtu, turklāt abi šie faktori var veicināt sirdstriekas risku.