foto: EPA/Scanpix
ASV medicīnas eksperts uzsver: sejas maskas no koronavīrusa nepasargās, tās tieši var palielināt risku inficēties
2020. gada 2. marts, 11:27

ASV medicīnas eksperts uzsver: sejas maskas no koronavīrusa nepasargās, tās tieši var palielināt risku inficēties

Jauns.lv

Medicīnas profesors, infekciju profilakses speciālists un Aiovas Universitātes, ASV, Medicīnas fakultātes profesors Elī Perencevičs nācis klajā ar viedokli, ka parastās sejas maskas ne tikai nepasargā no bīstamā koronavīrusa, bet pat var palielināt iespējas ar to inficēties.

Tā kā bažas par koronavīrusa “Covid-19” izplatību pasaulē turpina pieaugt, cilvēki infekcijas skartajos reģionos jau paguvuši izpirkt aptiekas, lai sevi nodrošinātu ar medicīnisko sejas masku krājumiem. Par spīti medicīnas speciālistu uzsvērtajam, ka šāda tipa maksas no inficēšanās ar vīrusu nepasargās.

Kā norāda profesors Perencevičs, maskas cilvēku ne tikai nepasargās, bet pat var palielināt inficēšanās risku: “Vidusmēra cilvēks šīs maskas nēsā nepareizi. Ja godīgi, neesmu redzējis, kā cilvēks nomazgā rokas pirms maskas uzlikšanas vai pēc tās noņemšanas,” izteicies profesors. Viņš uzsvēris, ka tieši roku nemazgāšana pirms maskas novilkšanas palielina risku inficēties ar vīrusu. 

“Nav pierādījumu, ka parastās sejas maskas veselu cilvēku spētu pasargāt no inficēšanās ar jebkura tipa vīrusu. Tieši pretēji – cilvēki, kas tās valkā, daudz biežāk mēdz pieskarties savai sejai, tādējādi arī palielinot inficēšanās risku,” paudis profesors. 

Tāpat viņš piebildis, ka maskas ir efektīvas tikai tādos gadījumos, kad cilvēks jau ir slims ar gripu vai jauno vīrusu “Covid-19”, jo tādā veidā iespējams pasargāt citus un neļaut saviem baciļiem izplatīties apkārtējā vidē. 

Arī Pasaules Veselības Organizācijas oficiālais padoms ir - “Ja esat vesels, jums nav jāvelk maska. Jums tas jādara tikai tad, ja novērojat simptomus, vai aprūpējat ar “Covid-19” slimu cilvēku”.