foto: REUTERS/SCANPIX
5 lietas, kas ikvienam jāzina par koronavīrusu
Esi vesels
2020. gada 6. februāris, 13:48

5 lietas, kas ikvienam jāzina par koronavīrusu

Jauns.lv

Mīti par bīstamo koronavīrusu izplatās visā pasaulē, taču tikai daļā no tiem var saskatīt kaut kripatiņu patiesības. BBC apkopojis 5 faktus par šo vīrusu, kas būtu jāņem vērā ikvienam pasaules iedzīvotājam.

1. Sejas maskas nemaz nav tik noderīgas

Lai arī Ķīnā un citviet pasaulē strauji pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas ikdienā izmanto sejas maskas, tās nemaz nav tik efektīvas, kā varētu domāt. Parastās sejas maskas ir pārāk vaļīgas, neaizsedz acis un tās nedrīkst valkāt ilgstoši. Lai sevi pasargātu, maska jāmaina ik pēc pāris stundām. Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka daudz būtiskāk par sejas masku ir ievērot sekojošas lietas: 

  • aizklājiet muti un degunu, šķaudot un klepojot (vislabāk to darīt elkonī) 
  • mazgājiet rokas ar ziepēm, cik bieži vien iespējams
  • mēģiniet neatrasties tuvāk par vienu metru cilvēkiem, kas bieži klepo un šķauda
  • ēdiet ķiplokus
  • izvairieties no cilvēku pūļiem

2. Koronavīrusu nevar noķert no mājdzīvniekiem

Nav nekādu pierādījumu, ka jūsu mīluļi – suņi, vai kaķi, spētu inficēties ar jauno koronavīrusu. Taču tas nenozīmē, ka nevajag regulāri mazgāt rokas pēc kontakta ar mājdzīvnieku - tie pārnēsā daudzas citas cilvēkiem nelabvēlīgas baktērijas. Tiek uzskatīts, ka koronavīrusa izplatīšanās sākusies Uhaņas dzīvnieku tirgū, kur tiek pārdoti savvaļas dzīvnieki. Taču tas nenozīmē, ka bīstami ir visi dzīvnieki, it sevišķi – ne mājdzīvnieki. 

3. Vīruss reti kad noved pie letālām sekām

Lai gan Ķīnā tiek ziņots jau par 563 koronavīrusa upuriem, mirušie pārsvarā ir gados veci cilvēki ar blakus saslimšanām. Lielākajai daļai cilvēku koronavīrusa simptomi ir viegli – klepus un augsta temperatūra, kas pāriet pāris dienu laikā. Vienlaikus tiek atgādināts, ka no gripas radītajām komplikācijām ik gadu pasaulē mirst daudz lielāks iedzīvotāju skaits. 

4. Koronavīruss nav ārstējams

Lai gan nav īpašu zāļu vai vakcīnas, kas pasargātu no jaunā vīrusa, nav gluži tā, ka to nav iespējams ārstēt.

Zinātnieki cītīgi strādā, lai izstrādātu vakcīnu, taču tas varētu aizņemt kādu laiku. Pret jauno vīrus visneaizsargātākie ir gados veci cilvēki un tie, kas cieš no smagām blakus saslimšanām, piemēram, astmas, sirds slimībām, vēzi vai diabētu. 

5. Jūs droši variet turpināt ēst ķīniešu ēdienus

Nav nepieciešams izvairīties no ķīniešu ēdieniem savas valsts restorānos vai kafejnīcās. Tāpat ir droši saņemt sūtījumus un vēstules no Ķīnas. Vīruss uz šāda veida virsmām nespēj ilgstoši izdzīvot. Lai inficētos, jābūt ciešā kontaktā ar slimu cilvēku vismaz 15 minūtes.