foto: AP/Scanpix
Brīnums ASV - sieviete, kurai transplantēta dzemde, pasaulē laiž veselīgu puisēnu
Esi vesels
2020. gada 14. janvāris, 11:24

Brīnums ASV - sieviete, kurai transplantēta dzemde, pasaulē laiž veselīgu puisēnu

Jauns.lv

Sieviete, kura dzemdējusi puisīti, kuru deviņus mēnešus iznēsājusi sev pārstādīta dzemdē, atzinusi, ka eksperimentālā procedūra viņu ģimenei ir devusi brīnumu, vēsta BBC.

Dženiferas Gobrehtas un viņas vīra Drū Gobrehta mazulis Bendžamins ir astotais mazulis, kurš ASV piedzimis dzemdes transplantācijas pacientei. 

33 gadus vecā Dženifera, kura dzimusi bez dzemdes, 2018. gadā veica 10 stundu ilgu transplantācijas procedūru, kuras rezultātā viņai no miruša donora transplantēta dzemde. 

“Šis ceļojums nav bijis viegls, taču katru reizi, kad paskatos uz Bendžamina seju, zinu, ka tas bija tā vērts,” medijiem atzinusi Dženifera. 

Visā pasaulē ir veiktas aptuveni 70 dzemdes transplantācijas operācijas. Lai gan lielākajā daļā gadījumu dzemdes transplantāts tiek pieņemts tikai no dzīviem donoriem, Dženifera ir viena no retajām pacientēm, kura saņēmusi dzemdi no jau miruša donora. 

“Dzemdes transplantācija patiesībā ir vienīgais veids, kā ļaut sievietēm, kuras jau no dzimšanas brīža bijušas bez dzemdes, piedzīvot grūtniecību,” atzina ārsts Keitlīns O`Nīls. 

Bendžamins piedzima pērnā gada novembrī ar ķeizargrieziena palīdzību. “Ja pirms diviem gadiem kāds man būtu pateicis, ka es drīz vien būšu māte bērniņam, ko pati esmu spējusi iznēsāt, es neticētu. Bet te nu es esmu!,” piebilda Dženifera. 

Sievietei veikto dzemdes transplantāciju, grūtniecības laiku un dzemdības uzraudzījuši mediķi, kuri dzemdes transplantāciju kā metodi pielieto neauglības ārstēšanā. 

Tēmas