foto: Pexels
Kā būvmateriāli, kurus izmanto mājokļa iekšējai apdarei, ietekmē mūsu veselību
Esi vesels
2020. gada 12. janvāris, 06:58

Kā būvmateriāli, kurus izmanto mājokļa iekšējai apdarei, ietekmē mūsu veselību

"Patiesā Dzīve"

Pēc Eiropas ekspertu datiem, cilvēki ik dienu ieelpo aptuveni 13,5 kg gaisa, atrodoties telpās, un tikai 1,5 kg āra gaisa. Tāpēc mikroklimats dzīvoklī, mājā vai birojā ir ļoti svarīgs pašsajūtai un veselībai.

Austrijas firmas Baumit speciālisti pētījumu parkā VIVA, kas atrodas pie Vīnes, ir izpētījuši, kā būvmateriāli, kurus izmanto mājokļa iekšējai apdarei, ietekmē mūsu veselību. Doktors Hanss Peters Haters no Vīnes Medicīnas universitātes uzsver, ka gaisa kvalitātes uzlabošana telpā pozitīvi ietekmē cilvēka pašsajūtu, palielina prāta spējas, uzlabo miegu, stiprina noturību pret stresu, kā arī pazemina alerģisku reakciju parādīšanās risku.

Pētījuma rezultāti tika ņemti vērā, izstrādājot inovatīvus būvmateriālus, kas uzlabo mikroklimatu mājā. Piemēram, apdares materiāls Klima, kura sastāvā ir dabīgais kaļķis, spēj regulēt gaisa mitrumu telpā, pilda dabiskā antiseptiķa funkciju, neļaujot veidoties pelējumam un citiem kaitīgiem mikroorganismiem.

Ar šādiem materiāliem apdare ir elpojoša – pārklājums absorbē lieko mitrumu, bet, ja gaiss telpā ir pārāk sauss, tad mitrina to. Svarīgi arī, lai apdares materiālam būtu antistatisks efekts un tas atgrūstu putekļus un netīrumus. Līdzīgi jaunumi noteikti ir pieejami arī Latvijā, tāpēc, gatavojoties kārtējam remontam un izvēloties materiālus, labi padomājiet, vai tie būs gana labi jūsu ģimenes veselībai.