foto: Shutterstock
Kuri rieksti ir visveselīgākie?
Esi vesels
2019. gada 13. decembris, 06:45

Kuri rieksti ir visveselīgākie?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Rieksti ir labs šķiedrvielu, taukskābju un olbaltumvielu avots, bet, tieši kurus riekstus labāk ēst, ir grūti pateikt, jo katram ir savas pozitīvās īpašības.

Piemēram, mandeles ir lielisks olbaltumvielu, kalcija un E vitamīna avots, Brazīlijas rieksti nodrošinās organismu ar šķiedrvielām un selēnu – pietiek apēst tikai divus Brazīlijas riekstus dienā, lai tiktu pie ieteicamās selēna devas dienā.

Makadāmijas riekstos ir visvairāk mononepiesātināto tauku, tiamīna un mangāna, lazdu riekstos – šķiedrvielas, kālijs, folāti un E vitamīns, bet valrieksti ir lielisks Omega 3 un antioksidantu avots.

Pētījumi liecina, ka, apēdot 30 gramus (apmēram sauju) riekstu dienā, sirds slimību attīstības risks var sarukt par 30–50 procentiem. Tāds pats pozitīvs efekts no optimālā daudzuma (30 gramu riekstu dienā) ir attiecībā uz citu slimību, piemēram, onkoloģisko, riska samazināšanu.

Tā kā riekstos ir ļoti daudz taukskābju (lielākoties mononepiesātinātās taukskābes, kā arī Omega 3 un Omega 6), to lietošana uzturā pozitīvi ietekmē arī holesterīna līmeni asinīs.

Zināšanai

  • 30 gramos ir apmēram 20 mandeles vai lazdu rieksti, 15 Indijas vai makadāmijas rieksti, vai pekanrieksti, 9 valrieksti, 2 ēdamkarotes ciedru riekstu.