Ideāls enerģijas avots pirms svētku maratona
Esi vesels
2019. gada 9. decembris, 11:28

Ideāls enerģijas avots pirms svētku maratona

Jauns.lv

Nespēku un nogurumu norakstām uz gada tumšo laiku. Protams, saules trūkums mūs ietekmē gan fiziski, gan garīgi. Bet tas nav iemesls, lai justos bez dzirksts, īpaši laikā, kad darbu un pirmssvētku pasākumu ir vēl vairāk. Risinājums? Vispirms jāatbild uz jautājumu – kāds ir tavs D vitamīna līmenis asinīs? Jā, par D vitamīna trūkumu liecina arī nomākts garastāvoklis, nespēks un šķietami nebeidzamais nogurums – tās ir pirmās pazīmes, kuras pavisam skaidri varam novērot un sākt rīkoties.

Pirmssvētku virpulis jau uzņem apgriezienus, bet šoreiz tas ir gluži citāds nekā pagājušajā gadā. It kā darāmā tikpat daudz un pat vairāk – redakcijā darbs dzen darbu, jāorganizē Ziemassvētku balle un kā sniegs uz galvas divi komandējumi visnepiemērotākajā brīdī. Kur nu vēl sporta treniņi ķermeņa tonusam un Ziemassvētku dāvanu iegāde ģimenei un kolēģiem?! Vai pazīstama situācija? Kā gan viens no gada skaistākajiem laikiem var būt tik cieši pieblīvēts, ka grūti pat elpu ievilkt? Attapos pie jautājuma pašai sev – bet kā man tam visam šogad pietiek spēka? Turklāt nebeidzamos darbus izdodas paveikt vēl arī ar smaidu un pacilātību! Sāku domās pārcilāt, ko šogad daru savādāk, un atbilde rokā – jau otro mēnesi lietoju izsmidzināmo D vitamīnu LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV. Es nevarēju iedomāties, cik liela nozīme ir šim saules vitamīnam – D vitamīns tiešām ir enerģijas un labsajūtas atslēga! Rudens sākumā asins analīzes, atklājās, ka man ir izteikts D vitamīna deficīts – tikai 10 vienības!

foto: Publicitātes foto

D vitamīns – īsta slavenība

            Pēdējos gados pētījumos un zinātniskos rakstos starmešu gaismā gozējas D vitamīns. Šī vitamīna aktualitāti pierāda bēdīgs fakts - Latvijas iedzīvotāju vidū D vitamīna deficīts ir ārkārtīgi liels. Uzreiz gan jāatmet cerība, ka deficīta gadījumā šo vitamīnu pietiekamā normā būtu iespējams stabilizēt ar uzturu. Visvairāk tas sastopams treknajās jūras zivīs, olu dzeltenumos, aknās, bet ar pārtiku vien iespējams uzņemt tikai 10-20% dienā nepieciešamās devas, tā kā pārdomāta diēta ir tikai viens no D vitamīna avotiem. D vitamīna trūkums novērojams visā pasaulē, tāpēc tas arī tiek tik daudz pētīts.

Vēl pirms dažiem gadiem D vitamīnu vairāk pieminēja saistībā ar kaulu veselību un kalcija uzsūkšanās spēju, ko tiešā mērā ietekmē D vitamīns. Tomēr, pateicoties neskaitāmajiem pētījumiem, atklāta ievērojami plašāka D vitamīna ietekme uz visu organismu. Skaties, kurā vien virzienā vēlies – sirds, plaušu, kaulu, matu, smadzeņu veselība, muskuļu spēks, enerģijas pieplūdums, dzīvesprieks un stipra imunitāte. Jaunākie zinātniskie pētījumi apliecina, ka ikviena cilvēka organisma šūna un audi satur D vitamīna receptorus, un ir pierādīts, ka jebkuras šūnas darbībai ir nepieciešams D vitamīns. Zinātnieki uzstāj, ka D vitamīns ir atbildīgs par ļoti daudziem fundamentāliem, bioloģiskajiem aspektiem cilvēka veselības veicināšanā.

Nogurums, nespēks, nomāktība – liekas, šie simptomi piemeklē ļoti daudzus, jo ir taču gada saspringtākais laiks. Bet mani novērojumi pārliecinoši rāda, ka iemesls var būt tieši D vitamīna trūkums! Pārskati šīs pazīmes, kas var liecināt par D vitamīna trūkumu. Vai nešķiet pazīstami? Nogurums un nomāktība, ātra aizkaitināmība, nepietiekama enerģija, sāpes saitēs un muskuļos, biežāka slimošana, pieņemšanās svarā, pastiprināta matu izkrišana. Ņemot vērā skarbo statistiku, D vitamīna līmeni būtu jānosaka katram, un tas ir gaužām vienkārši izdarāms, veicot asinsanalīzes.

Pierādīts – paceļ enerģijas līmeni

Lai uzlādētu enerģiju un uzturētu sevi labā fiziskā formā, neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir sporta treniņi divas līdz trīs reizes nedēļā. Un te nu saausieties visi, kuriem sports ir tuvs, bet reizēm šķiet, ka nodarbībā gluži vienkārši nav spēka. Viens no daudzajiem pētījumiem apstiprinājis, ka D vitamīns ir vitāli svarīgs, lai muskuļi strādātu efektīvi un lai paceltos enerģijas līmenis [2]. Pētījuma rezultāti rāda, ka, lietojot D vitamīnu papildus kā uztura bagātinātāju, tas uzlabo mitohondriju aktivitāti. Mitohondriji salīdzināmi ar šūnu baterijām, jo to uzdevums ir apgādāt šūnas ar enerģiju. Palielinoties mitohondriju aktivitātei, uzlabojas arī muskuļu darbaspējas. Eksperti norāda, ka tiem, kuri sporto, D vitamīnam būtu jābūt normas intervāla augšējās iedaļās.

foto: Publicitātes foto

Ideja vislabākajai dāvanai

Negribot ļauties lielajam “pirkšanas-pārdošanas bubulim”, kas ātri vien var nosist arī svētku sajūtu, mēs redakcijā jau pērn vienojāmies, ka neskriesim kā traki pa veikaliem pēc nevajadzīgiem niekiem. Bet tas nenozīmē, ka iztiksim bez dāvanām, jo pati dāvināšana taču ir tik skaista! Nolēmām, ka dāvināsim cits citam ko tiešām vērtīgu. Varbūt paša radītu dzejoli kolēģim? Vai varbūt pāris stundu, lai iemācītu otram to, kas pašam labi padodas – kūku cepšana vai tamborēšana. Es kā vadītāja saviem darbiniekiem vēlu tikai vienu – labsajūtu un veselību! Pēc pašas pieredzes nu jau simtprocentīgi varu teikt, ka šis mazais, ērti lietojamais D3 vitamīna flakoniņš iemieso sevī gan labsajūtu, gan dzīvesprieku, gan veselību! Tāpēc, lai arī mazliet ar praktisku pieskaņu, nolēmu visam kolektīvam un arī saviem mīļajiem šogad svētkos zem eglītes likt LYLsunD3 - efektīvu uztura bagātinātāju, kas ir dabisks D3 vitamīns izsmidzināma spreja formā. Gan koncentrētā deva, gan īpašā mikroemulsijas forma izskaidro, kāpēc efekts jūtams pārsteidzoši īsā laikā - vitamīna šķidrā forma garantē pārliecinošu un ātru vitamīna uzsūkšanos organismā. Sprejs jāiesmidzina mutē zem mēles, vai vaiga iekšpusē, kur gļotāda ir bagāta ar neskaitāmiem kapilāriem. Tas nodrošina D3 vitamīna momentānu uzsūkšanos, caur asinsvadiem nogādājot to asinsrites sistēmā. Tiek apiets kuņģa-zarnu trakts, kur vitamīna uzsūkšanās ir traucēta. LYLsunD3 pieejams divos veidos - normāla D3 vitamīna līmeņa uzturēšanai ir LYLsunD3 2000 SV, nepietiekamības un deficīta novēršanai – LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV. LYLsunD3 flakoniņš nav jāuzglabā īpašos apstākļos, to ērti var ņemt līdzi somā un lietot jebkurā dienas brīdī. Manās mājās tas stāv priekšnamā, un visa ģimene, pirms došanās savās gaitās, uzņem savu dienas veselības devu. Vēl būtiski divi faktori – šī produkta sastāvā kā saldinātājs ir izmantots dabiskais ksilīts, kas labvēlīgi ietekmē zobu veselību. Un otrs - LYLsunD3 flakoniņš pietiek veseliem 4 aktīvas lietošanas mēnešiem, līdz ar to tas arī ir finansiāli izdevīgs un prātīgs pirkums.  

Lai visiem enerģisks un prieka pieliets svētku gaidīšanas laiks!

Decembrī LYLsunD3 2000 SV un LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV var iegādāties ar atlaidi līdz -20% visos aptieku tīklos Latvijā.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®


1. “Kāds ir D vitamīna līmenis Latvijas iedzīvotājiem?” Dr. Maija Mukāne, Interniste, RAKUS stacionārs Gaiļezers, RSU, LOKMSA, Dr. Ingvars Rasa, Endokrinologs, RAKUS stacionārs Gaiļezers, RSU, LOKMSA, 2015. gads.

2. Improving the Vitamin D status of Vitamin D deficient adults is associated with improved mitochondrial oxidative function in skeletal muscle. Akash Sinha, Kieren Hollingsworth, Steve Ball, Tim Cheetham, 2013.