foto: LETA
ASV Veselības ministrija nāk klajā ar pārsteidzošu paziņojumu par zobu diegošanu
Esi vesels
2019. gada 26. novembris, 06:45

ASV Veselības ministrija nāk klajā ar pārsteidzošu paziņojumu par zobu diegošanu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

ASV Veselības ministrija nākusi klajā ar paziņojumu, ka zobu diegošana ir lieka laika tērēšana, tā vietā būtu jālieto neliela birstīte zobstarpām. Neraugoties uz to, ka mums gadiem ilgi stāstīts, ka zobi ir jādiego, izrādās, tas nekādi neuzlabo zobu un smaganu veselību. 

Arī Lielbritānijas Stomatologu asociācija izteikusies, ka zobu diegošana ir neefektīva. Asociācijas zinātniskais padomdevējs profesors Deimjens Valmslijs apgalvo, ka zobstarpu tīrīšanai piemērotākas ir nelielas zobstarpu birstītes. “Zobu diegs nav tik efektīvs, ja vien jums zobu spraugas nav tik šauras, ka, neizraisot smaganu bojājumus, ar zobstarpu birstīti tās nav iespējams iztīrīt. Cilvēkiem jāpasaka svarīgākais. Zobu diegošana nav svarīga,” viņš izteicies.

Paziņojums par zobu diegošanas neefektivitāti parādījās pēc tam, kad "Associated Press" ziņu aģentūras žurnālisti bija izjautājuši Amerikas veselības aģentūras par pierādījumiem, kas apliecina, ka tā ir nepieciešama. Aģentūras atzinās, ka zobu diegošana līdz šim nav tikusi pienācīgi izpētīta, un rekomendācija veikt šo procedūru no jaunākajām vadlīnijām tika klusi izņemta. 

Pierādījumi, kas patlaban ir pieejami, liecina, ka diegošana var nodarīt lielāku kaitējumu nekā nākt par labu. Nesaudzīga zobu diegošana var bojāt smaganas un pat izkustināt plombas.