Esi vesels
2019. gada 2. novembris, 07:30

Kāpēc dienā nevajadzētu izdzert vairāk par 6 kafijas tasēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Šķiet, nav viena viedokļa par to, vai dzert kafiju ir labi vai slikti, taču skaidrāk iezīmējies tas, cik daudz kafijas lietot ir droši.

Zinātnieki aprēķinājuši, ka sešas vai vairāk tases kafijas dienā par 22 % palielina sirds slimību risku. Tātad sešas tases dienā varētu būt kafijas norma, kuru pārsniedzot paaugstināsies asinsspiediens. Hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens ir viens no sirds asinsvadu slimību riska faktoriem, kuras joprojām ir izplatītākais nāves cēlonis pasaulē.

Ja katru dienu izdzersiet tik daudz kafijas, tas pilnīgi noteikti arī padarīs jūs nervozus un viegli aizkaitināmus, un tam vajadzētu būt zināmam signālam, ka ar kafijas dzeršanu būtu jāpiebremzē, apgalvo Dienvidaustrālijas Universitātes pētnieki. Taču dažiem šāda reakcija neparādīsies arī pēc sešām kafijas krūzēm dienā – tas ir atkarīgs no cilvēka ģenētiskās spējas pārstrādāt kofeīnu. Un tomēr, kā atzīst pētnieki, tas nenozīmē, ka var dzert vairāk par sešām kafijas krūzēm dienā.

Rekomendētā kafijas limita pamatā ir pētījums, kurā piedalījās 347 000 cilvēku, kuru vecums bija 37–73 gadi. Tika novēroti pētījuma dalībnieku kafijas lietošanas paradumi un veselība.

“Svarīgākais ir zināt, kas jums nāk par labu un kas vairs nav labi. Tas ir tāpat kā ar citām lietām – ja par daudz aizrausieties, maksāsiet par to ar savu veselību,” teicai pētniece profesore Elīna Hiponena.