foto: Shutterstock
Metodes "no vecmāmiņas pūra lādes", kas var palīdzēt cīņā ar saaukstēšanos
Dabasspēks
2019. gada 26. oktobris, 07:30

Metodes "no vecmāmiņas pūra lādes", kas var palīdzēt cīņā ar saaukstēšanos

Jauns.lv

Tuvojoties aukstajam laikam, aktualizējas jautājums par dažādu akūtu stāvokļu kā iesnas un dažāda “kalibra” klepus ārstēšanu. Ko varam darīt mājās paši, pirms dodamies pie sava ģimenes ārsta?

Viena no populārām metodēm klepus ārstēšanā ir sinepju plāksteri. Šobrīd ir pieejami plāksteri paciņās, kas ir mazāki (mazāks sinepju laukums) un asāki – vairāk dedzina. Bet var jau pagatavot sinepju plāksteri pats.

Sinepju plāksterus var lietot dažāda klepus gadījumā, un tos liek uz muguras paralēli mugurkaulam abās pusēs plaušu apvidū. Vienīgi jāskatās, vai nav dedzinošas sajūtas. Ja tāda parādās, tad jāņem nost, lai neapdedzina ādu.

Piparu plāksteri parasti lieto, ja ir “sapūsts nervs”. Ja cilvēks ir bijis caurvējā vai vienkārši aukstā vējā un pēc tam ir stipras sāpes pa nerva gaitu, tad uz sāpīgāko punktu var uzlikt piparu plāksteri. Tāpat jāskatās, vai nav dedzinošas sajūtas. Parasti atstāj uz diennakti vai divām.

Ļoti efektīva metode saaukstēšanās pašā sākumā ir kāju sildīšana karstā ūdenī, kam pievienots sinepju pulveris. Sildīt vajadzētu vismaz 10–15 minūtes. Ūdenim būtu jābūt ļoti siltam, bet tādam, kas nerada dedzinošu sajūtu kājās un arī apdegumus.

Šobrīd diezgan aizmirsta procedūra ir bankas – ļoti efektīva dažādu dziļāku elpceļu problēmu gadījumā kā bronhīts vai plaušu karsonis. Vienīgi bērniem tā varētu būt bailīga procedūra, jo ir atklāta liesma, lai bankas uzliktu. Ja jāliek bērnam un viņš baidās, to nevajadzētu darīt.

Sausa klepus gadījumā vienmēr jāatceras par inhalācijām. Tagad ļoti pierasts pie inhalatoriem. Bet tajos pēc instrukcijas nedrīkst liet iekšā neko vairāk par ūdeni, un tvaiks ir auksts. Labāk elpot siltu tvaiku. Un, ja vēl tas ir ar kumelīšu tēju… Kumelītēm piemīt antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības.

Protams, nevajadzētu aizmirst par zāļu tējām. Lai gan svarīgākais par visu ir uzņemtā šķidruma daudzums.

Brīdinājumi: der atcerēties, ka sildīšanas NEDRĪKST veikt, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Tas vai vairāk darīt sliktu nekā palīdzēt. Tāpat, lietojot zāļu tējas, nevajadzētu aizmirst, ka tās var izraisīt alerģiskas rekcijas.

Veicot inhalācijas ar karstu tvaiku, tas jādara ļoti uzmanīgi, lai trauks neapgāztos un neapplaucētu bērnu. Tādēļ nebūtu labi arī segt galvu ar dvieli. Ja bērns ir bailīgs un nevar ar viņu sarunāt mierīgi pasēdēt, tad labāk to nedarīt un veikt inhalācijas ar aukstu tvaiku.