Cinks un šokolāde neļauj novecot
foto: Shutterstock
Esi vesels

Cinks un šokolāde neļauj novecot

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Cinks – lūk, kas ir slepenais elements, kas cīnās ar novecošanas sekām un pat ļauj pagarināt dzīves ilgumu. Tā iedarbība kļūst vēl spēcīgāka, ja to uzņem kopā ar ķīmiskiem savienojumiem, kas ir kafijā, tējā un šokolādē.

Cinks palīdz organismam tikt galā ar oksidatīvo stresu – stāvokli, kad organisma šūnas nespēj neitralizēt nestabilas, reaktīvas molekulas, ko dēvē par brīvajiem radikāļiem, – savukārt oksidatīvais stress tiek saistīts ar novecošanu.

Cinka pozitīvo efektu var pastiprināt, ja to uzņem kopā ar hidrokvinoniem. Tās ir vielas, kas ietilpst polifenolu sastāvā un nodrošina augu valsts produktiem to smaržu un garšu. Šādi hidrokvinoni ir kakao pulverī, tumšajā šokolādē, ogās, riekstos, dārzeņos un pupiņās.

Cinks tos aktivizē, un tas ļauj veiksmīgi cīnīties ar novecošanas sekām, kā arī ar iekaisumu, atsevišķiem audzējiem un neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Alcheimera slimību un Pārkinsona slimību, secinājuši pētnieki no Oburnas Universitātes Alabamā un Erlangenas-Nirnbergas Universitātes Vācijā.