foto: Shutterstock
Tēja un tomāti palīdz novērst Alcheimera slimību
Esi vesels
2019. gada 21. septembris, 08:24

Tēja un tomāti palīdz novērst Alcheimera slimību

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vielas, kas ir zaļajā tējā, tomātos un burkānos, palīdz novērst Alcheimera slimībai raksturīgās izpausmes, vismaz tā liecina pētījumi ar pelēm.

Pētnieki iesaka cilvēkiem ar Alcheimera slimību un tiem, kas vēlas izvairīties no šīs slimības, dzert zaļo tēju un ēst produktus, kas satur ferulīnskābi, piemēram, burkānus, tomātus, rīsus, kviešus un auzas.

Lai gan pētījumus ar dzīvniekiem ne vienmēr izdodas ar līdzīgiem rezultātiem atkārtot ar cilvēkiem, šis atklājums liecina, ka holistiska pieeja, tostarp pareizs uzturs un uztura bagātinātāji, kuru pamatā ir augu izcelsmes vielas, varētu pasargāt no Alcheimera slimības un demences, kā arī palīdzēt izārstēties, secinājuši pētnieki no Dienvidkalifornijas Universitātes.

“Jums nav jāgaida 10–12 gadi, līdz tirgū nonāk jauns medikaments, jau tagad varat ieviest savā uzturā pārmaiņas,“ iesaka vadošais pētnieks Terenss Tauns..

Ferulīnskābe un epigalokatehīna-3-galāts (EGCG, kas ir zaļajā tējā) pelēm, kam tika dotas šīs vielas, jau trīs mēnešu laikā palīdzēja pilnībā atjaunot atmiņu. Pētījumā izmantotā deva bija 30 mg uz kilogramu ķermeņa masas, un to labi panes arī cilvēki, taču dziedinošās vielas var vienkārši uzņemt, arī ievērojot veselīgu diētu un ēdot dārzeņus.

Pētnieki uzskata, ka abi ķīmiskie savienojumi neļauj olbaltumvielām izveidot bēta amiloīda plāksnes, ko var konstatēt cilvēkiem ar Alcheimera slimību. Ferulīnskābe un EGCG arī palīdz novērst iekaisumu un oksidatīvo stresu smadzenēs.