foto: LETA
Avokado kauliņi varētu būt vēl viens superprodukts, ko izmantot, ārstējot cilvēkus
2019. gada 15. septembris, 05:20

Avokado kauliņi varētu būt vēl viens superprodukts, ko izmantot, ārstējot cilvēkus

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Avokado ir veselīgs, bet tāds varētu būt arī avokado kauliņš. Pētnieki stāsta, ka vielām, ko tas satur, piemīt pretiekaisuma iedarbība, ko varētu izmantot, ārstējot cilvēkus no zarnu trakta slimībām, piemēram, čūlainā kolīta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētnieki cer, ka reiz avokado kauliņi tiks izmantoti funkcionālās pārtikas ražošanā un šie produkti palīdzēs novērst dažādas iekaisīgas slimības, piemēram, artrītu, sirds slimības un atsevišķus audzējus.

Pētnieki no Pensilvānijas štata universitātes beidzamos desmit gadus ir strādājuši, lai izveidotu avokado kauliņu ekstraktu, ko varētu izmantot kā pārtikas krāsvielu, lai iegūtu “spilgti oranžu krāsu”. Taču pētnieki atklāja, ka ekstraktam piemīt arī pretiekaisuma iedarbība, turklāt pat mazās devās, kas liek domāt, ka to varētu izmantot kā funkcionālās pārtikas sastāvdaļu, atzina pētījuma vadošais zinātnieks Džošua Lambērs.

Līdz šim gan visi eksperimenti veikti ar laboratorijas šūnu kultūrām, un nākamais solis, pirms ekstraktu pārbaudīt ar cilvēkiem, būtu veikt pētījumus ar grauzējiem.

Pašlaik mēs avokado kauliņus izmetam kā atkritumu, bet tā vietā, lai tos mestu izgāztuvē, tos varētu izmantot kā vēl vienu terapeitisku līdzekli, lai atveseļotos no dažādām iekaisīgām slimībām.