foto: unsplash.com
Asaro acs – iemesli un iespējas palīdzēt
2019. gada 11. septembris, 09:37

Asaro acs – iemesli un iespējas palīdzēt

Karlīna Timofejeva

Viena no sūdzībām, ar ko pacienti vēršas pie oftalmologa, ir asarošana. Nereti to izraisa problēmas ar asaru drenāžas sistēmu – asaru novadsistēmu. Tad ar īpašu operāciju - endoskopisku dakriocistorinostomiju (Endo DCR) var palīdzēt otorinolaringologs Jekaterina Kondratiško, kura pirmā Latvijā sāka veikt šādas operācijas no deguna dobuma puses endoskopiski.

Ko nozīmē operācijas nosaukums?

Dakriocistorinostomija, tulkojot katru šī saliktā vārda daļu no grieķu valodas, nozīmē: dacryon – asaras, cysta – maiss, rhino – deguns, stoma – atvere.

Tas nozīmē, ka šīs operācijas rezultātā no asaru maisa uz deguna dobumu tiek izveidota stoma, lai asaru drenāžas sistēma var darboties dabīgā virzienā.

Ko darīt, ja asaro acis?

Vispirms jādodas pie acu ārsta, kas noteiks asarošanas iemeslus. Tie ir vairāki un ir svarīgi noteikt īsto. Dažas saslimšanas, kas izsauc asarošanu, tiek ārstētas ar medikamentiem, bet, ja ir asaru drenāžas sistēmas bloks, palīdzēt var vienīgi ar operāciju.

Kā darbojas asaru sistēma?

Acis nepārtraukti tiek skalotas ar asarām, kas veidojas asaru dziedzerī. Noskalojot acu virsmu, asaras caur apakšējo un augšējo punktiņiem, kas atrodas plakstiņu iekšējā malā, iesūcas drenāžas kanālā, kas savukārt atveras deguna dobumā. Tāpēc ir normāli, ka raudot, mizojot sīpolus vai pie emocionāliem pārdzīvojumiem, pastiprināti izdalās asaras un sāk tecēt deguns.

foto: Shutterstock.com

Tomēr mēdz gadīties, ka asaru novades sistēma netiek galā ar uzdevumu. Šajā ziņā tas ir līdzīgi kā uz ielām ar lietus ūdens novades kanalizāciju, skaidro daktere. Pat stipra lietus gadījumā, ūdens no ielām tiks novadīts, ja labi darbojas lietus kanalizācija. Taču, ja šī noplūdes sistēma būs aizsprostojusies, tad veidosies peļķes arī pie neliela lietus. Salabot šo sistēmu var iztīrot nosprostojumus, tēlaini stāsta daktere Kondratiško.

Kāpēc “aizsērē’’ asaru drenāžas sistēma?

Arī asaru drenāžas sistēma reizēm ”aizsērē”. Iemesli var būt dažādi– pārslimoti konjunktivīti, sejas traumas, deguna dobuma un blakusdobumu saslimšanas. Reizēm asaru maisā veidojas akmeņi – dakriolīti, kas tiek evakuēti operācijas laikā.

foto: Shutterstock.com

Kas varētu liecināt, ka nedarbojas asaru drenāžas sistēma?

Biežāk tā ir vienas acs asarošana, neatkarīgi no citiem asaru izdalīšanos veicinošiem faktoriem – vēja, dūmiem, putekļiem, emocionāliem pārdzīvojumiem.

Kad asarošanai pievienojas iekaisums asaru maisā, tad iekšējā acs kaktiņa parādās apsārtums, piepampums, sāpīgums un strutaini izdalījumi.

Kuru operācijas veidu izvēlēties?

Ja neizdodas nodrošināt asaru novadīšanas sistēmas darbību ar medikamentiem, tad ir nepieciešama operācija. Oftalmologi asaru maisu atver no sejas puses. Tas ir senāks operēšanas veids, un diemžēl saistīts ar dažādiem ierobežojumiem un blaknēm. Tā ir salīdzinoši traumatiska operācija, tai ir garāks atlabšanas periods un tā atstāj rētas uz sejas.

Mazāk traumatiski notiek endoskopiskā operācija, kas tiek veikta no deguna dobuma puses.  Tā ir precīzāka un droša. Pacienti jau pirmajā pēcoperācijas dienā atzīmē uzlabošanos un uz sejas nav nekādas redzamas pazīmes – zilumi un rētas.

Kā notiek operācija?

Operācija vidēji ilgst 40 minūtes vispārējā narkozē, un tajā pašā dienā var doties mājās. Operācijas laikā caur degunu tiek ievadīts endoskops ar apgaismojumu un videokameru, kurš operējamo vietu parāda uz ekrāna. Ārste operē šo vietu veicot ļoti smalkas un precīzas kustības. Gadījumā, ja ir LOR-patoloģijas, operāciju var veikt vienā narkozes laikā.

Kādi izmeklējumi nepieciešami gatavojoties operācijai?

Dr. Kondratiško nozīmē datortomografijas izmeklējumu asaru drenāžas ceļiem, lai noteiktu asaru ceļu blokādes vietu un precīzāk plānotu operācijas apjomu.

foto: Publicitātes foto

Vai bez operācijas var iztikt?

Lai gan ar asarojošu aci var dzīvot, taču bieža asaru slaucīšana var ienest infekcijas nepietiekami drenētos asaru ceļos. Asarošana izsauc diskomfortu sievietēm, kas nevar lietot dekoratīvu kosmētiku un vīriešiem, kam tas ir ļoti traucējoši daudzās profesijās. Asarojošas acis mēdz būt visos vecumos – gan bērniem, gan gados veciem cilvēkiem. Operāciju var veikt jebkurā vecumā un pozitīvu rezultātu var panākt vairāk nekā 95 % gadījumos. Pēc operācijas, kas ļoti uzlabo pacienta dzīves kvalitāti, cilvēks mēdz nožēlot, ka nav novērsuši problēmu ātrāk un nevajadzīgi mocījušies.

Par "AIWA Clinic"

Pirmā un vienīgā Latvijā privātā plaša profila slimnīca "AIWA Clinic" piedāvā diagnostiku, visplašākā spektra ķirurģiju, plastisko ķirurģiju, kā arī pēcoperācijas rehabilitāciju.

foto: Publicitātes foto

"AIWA Clinic" ir veidota pēc Eiropas labāko medicīnas iestāžu koncepta, mājīgās telpās un viesnīcas tipa palātās pacientiem piedāvājot augstvērtīgu medicīnisko aprūpi. AIWA Clinic praktizējošo speciālistu komandā ir vairāk nekā 50 Latvijas labāko profesionāļu.

"AIWA Clinic" augstas kvalifikācijas speciālisti veic mazinvazīvas operācijas, izmantojot jaunākās paaudzes saudzējošas tehnoloģijas, kas ļauj pacientam maksimāli ātri atgriezties pie ierastā dzīvesveida.

Ķirurģiskās manipulācijas "AIWA Clinic" tiek veiktas atbilstoši Eiropas standartiem, tādējādi garantējot augstu efektivitātes līmeni un labus rezultātus. Augstas kvalifikācijas speciālisti izvēlas katram pacientam individuāli piemērotāko ārstēšanas metodi, vadoties tikai un vienīgi pēc pacienta interesēm un stāvokļa un ņemot vērā plašās iespējas veikt dažādas ķirurģiskās operācijas gan ar endoskopijas un lāzera aparatūras palīdzību, gan klasiskā veidā.

Klīnikā ir pieejams plašs ķirurģisko pakalpojumu spektrs – ne tikai vispārējās ķirurģijas pakalpojumi, bet arī bariatriskā (kuņģa samazināšanas) ķirurģija, bērnu ķirurģija, ginekoloģija, neiroķirurģija, oftalmoloģija jeb acu ķirurģija, otolaringoloģija, pēdas ķirurģija, proktoloģija, traumatoloģija un ortopēdija, kā arī uroloģija. Ir pieejama arī augsta līmeņa plastiskā ķirurģija un skaistumkopšanas procedūras.

Klīnikā pieejamas arī dažādas izmeklēšanas metodes. Augstvērtīgu palīdzību sniedz "AIWA Clinic" terapeitiskās nodaļas ārsti, kuri ir specializējušies diagnostikā un ārstēšanā ļoti dažādās jomās: vispārīgajā terapijā, gastroenteroloģijā, neiroloģijā, kardioloģijā, pulmonoloģijā, dermatoloģijā, nefroloģijā, uroloģijā.

Klīnikā var ērti veikt regulārās profilaktiskās veselības pārbaudes. 1–3 dienu laikā iespējams veikt izmeklējumus, izmantojot ekspresdiagnostikas programmas "Check-up" un "Screening". Datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse, 3D ultrasonogrāfija un doplerogrāfija, digitālais rentgens, laboratorijas izmeklējumi tiek veikti vienuviet.

Adrese Maskavas iela 241, Rīga (bezmaksas autostāvvieta)

Tālrunis

+(371) 67799100,

+(371) 20022581,

+(371) 22337355

E-pasts

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "AIWA Clinic"