foto: LETA
Vai makaroni veicina svara pieaugumu un citas veselības problēmas?
2019. gada 22. augusts, 12:06

Vai makaroni veicina svara pieaugumu un citas veselības problēmas?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Makaroni pieder pie rafinēto miltu produktiem, un šo produktu patēriņš tiek saistīts ar dažādām veselības problēmām – lieko svaru, sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātu cukura līmeni, holesterīnu un pat vēzi. Taču skaidrības labad uzreiz jāsaka, ka pētījumos nav pierādīta makaronu nelabvēlīgā ietekme saistībā ar iepriekš minētajiem stāvokļiem.

Izšķirīgā loma noteikti ir rafinēto produktu apjomam un tam, kas vēl pievienots konkrētajam produktam bez rafinētajiem miltiem.
Tātad apgalvot, ka makaroni veicina svara pieaugumu īsti nevar, un to, ka tie kā produkts varētu kaitēt veselībai, – arī ne. 

Interesanti, ka parasto makaronu glikēmiskais indekss netiek vērtēts kā augsts, bet gan no zema līdz vidējam. Un, ja mēs makaronus papildinām ar dārzeņiem, nedaudz olīveļļas un kādu olbaltumvielu avotu, tad cukura līmenis pavisam noteikti nepiedzīvos straujas svārstības.

Kas attiecas uz glutēna saturu pastā, tad glutēns būs gan pilngraudu, gan parastajos makaronos. Ja cilvēks ir jutīgs pret glutēnu vai cieš no celiakijas, tad makaronu ēdieni būs kaitīgi veselībai. Alternatīva – bezglutēna pasta, piemēram, tāda, kas gatavota no pākšaugiem.

Kā gudri veidot makaronu ēdienus

Pastas ēdienu veselīgums ir atkarīgs no tā, kādās kombinācijās mēs tos ēdam. Der atcerēties, ka vislabāk makaronus kombinēt ar trim vērtīgām produktu grupām: dārzeņiem (šķiedrvielām un antioksidantiem), veselību veicinošām taukvielām un olbaltumvielām.

Dārzeņi. Pie makaronu ēdieniem iederas gan termiski apstrādāti, gan svaigi dārzeņi. Piemēram, apcept olīveļļā dažādus dārzeņus, sajaukt tos ar tomātiem (konservētiem vai svaigiem) un samaisīt ar makaroniem. Kad tas izdarīts, pirms ēšanas var pievienot vēl salātus vai kādu svaigu tomātu vai gurķi. Tā var nemanāmi apēst vairāk dārzeņu, nekā gatavojot vienkārši makaronus ar tomātu mērci.

Vērtīgas taukvielas. Olīveļļa, rieksti un sēkliņas. Pirmkārt, nedaudz taukvielu nāk par labu ne tikai garšai, bet arī konsistencei, proti, piepilināsiet makaroniem nedaudz eļļas, tie nesalips. Savukārt, pārberot makaronu ēdieniem kādu sēkliņu maisījumu vai drupinātus riekstus, iegūsiet interesantas garšas un tekstūras nianses. Taukvielas jāpievieno, lai padarītu ēdienu sātīgāku, kā arī samazinātu cukura svārstības asinīs un, visbeidzot, lai ar makaroniem kopā tiktu uzņemti organismam vērtīgi savienojumi – nepiesātinātās taukskābes. 

Olbaltumvielas. Gaļa, zivis, siers, pākšaugi var kalpot gan kā olbaltumvielu, gan taukvielu avots, tāpēc, ja makaroniem pievienosiet treknu zivi vai dāsnu siera devu, olīveļļu var nelikt klāt. Savukārt, ja makaronus papildinās vien dārzeņi un pākšaugi, olīveļļas (vai citas vērtīgas un garšīgas eļļas) pievienošana būs noderīga. Arī olbaltumvielas padarīs maltīti sātīgāku un kavēs straujas cukura līmeņa svārstības.

Mazāk vērtīgās “savienības”

Makaroni ar kečupu un majonēzi. Šādā gadījumā uzņemsim mazvērtīgas taukvielas. Savukārt kečupā no vesela tomāta ir palicis tikai mīkstums ar lielu pievienotā cukura daudzumu. Šādā kombinācijā makaronu ēdiens nebūs veselību veicinoša maltīte.

Makaroni ar cīsiņiem. Vēl viena iecienīta kombinācija. Ir, protams, svarīga cīsiņa kvalitāte, taču lielākajā daļā gadījumu šis produkts tikai daļēji satur gaļu, savukārt pārējās piedevas nesniedz organismam vērtīgas uzturvielas.

Piena makaronu saldā zupa. No makaroniem var gatavot arī saldus ēdienus, un viens no tiem piena makaronu zupa. Iespējams, tā būs labāka nekā saldās brokastu pārslas ar pienu, taču šāda zupa ir jāuztver kā saldais ēdiens, nevis pilnvērtīga maltīte. Tiesa, aktīviem cilvēkiem un bērniem, ja vajag atjaunot enerģiju, šāda uzkoda dažreiz varētu būt tieši laikā. Ja vēl izdodas zupā “ievārīt” pilngraudu nūdeles, nodrošināsiet arī nedaudz šķiedrvielu.

Tēmas