foto: Shutterstock
Svars atgriežas ogļhidrātu dēļ
Esi vesels
2019. gada 3. jūlijs, 06:45

Svars atgriežas ogļhidrātu dēļ

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai visi zaudētie liekie kilogrami ar uzviju neatnāktu atpakaļ, pēc tievēšanas būtu jāizvairās no ogļhidrātiem.

Tieši diēta ar ierobežotu ogļhidrātu daudzumu ir līdzeklis pret tā saukto jo-jo efektu – izplatītu problēmu, kas izpaužas kā zaudētā svara atgūšana, vēlākais, gada laikā.

Pētnieki no Bostonas Bērnu slimnīcas secinājuši, ka, samazinot ogļhidrātu patēriņu, var arī panākt par 9 kg lielāku svara zudumu nekā tad, ja uzturā lieto daudz ogļhidrātu, un uzņemto kaloriju daudzums šajā gadījumā var būt vienāds.

Svarīgi arī tas, kādus ogļhidrātus ēdat. Daudzi cilvēki ar aptaukošanos uzturā galvenokārt lieto rūpnieciski pārstrādātu pārtiku, visbiežāk – liesus, bet saldus produktus, – kuri strauji paaugstina insulīna līmeni, tāpēc uzņemtā enerģija tiek “noglabāta” tauku šūnās. “Tā kā pārējam organismam šīs kalorijas nav pieejamas, pieaug apetīte un palēninās vielmaiņa – tas ir drošs ceļš uz liekā svara atgriešanos,” stāsta vadošais pētnieks Deivids Ludvigs.

Pētnieki novēroja 234 cilvēkus ar lieko svaru, kas ar standarta diētu zaudēja vidēji 10 – 14 % ķermeņa svara. Taču pētniekus interesēja tas, kas notika tālāk. Vai šie cilvēki atguva liekos kilogramus? Lai to noskaidrotu, viņi lika pētījuma dalībniekiem piecus mēnešus ievērot vienu no trim diētām ar dažādu ogļhidrātu daudzumu.

Visi uztura plāni paredzēja ēst kvalitatīvu pārtiku – ogļhidrāti netika uzņemti no neveselīgiem, rūpnieciski pārstrādātiem produktiem, bet gan no pilngraudu produktiem. Taču tik un tā pētījuma dalībnieki, kuru diēta paredzēja uzņemt daudz kvalitatīvu ogļhidrātu, nespēja sadedzināt tikpat daudz kaloriju kā tie, kas uzņēma maz ogļhidrātu. Vidēji tie pētījuma dalībnieki, kam vajadzēja ievērot diētu ar samazinātu ogļhidrātu daudzumu, dienā “sadedzināja” par 250 kalorijām vairāk nekā dalībnieki, kas uzņēma daudz ogļhidrātu, un trīs gadu laikā viņiem šādi izdevās nomest apmēram desmit kilogramus.

Vēl lielāka atšķirība bija cilvēkiem, kam bija visaugstākie insulīna rādītāji – viņi dienā sadedzināja par 400 kalorijām mazāk. Pētnieki arī konstatēja, ka tiem, kas ievēroja diētu ar samazinātu ogļhidrātu daudzumu, bija zemāks hormona grelīna līmenis. Tas ir izsalkuma hormons, kas palēnina kaloriju tērēšanu.

“Mūsu novērojumi liek apšaubīt uzskatu, ka organismam visas kalorijas ir vienādas,” atzina vēl viena pētījuma līdzautore Kāra Ebelinga.

Tēmas