foto: Shutterstock
Bīstamie gaisa piesārņotāji mūsu mājās: kas tie ir un kā sevi pasargāt
2019. gada 27. jūnijs, 06:45

Bīstamie gaisa piesārņotāji mūsu mājās: kas tie ir un kā sevi pasargāt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Gaistošie organiskie savienojumi ir galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji. Lūk, ko var darīt, lai no tiem izvairītos.

Kas tie ir?

Gaistošie organiskie savienojumi ir ķīmiski savienojumi, kas istabas temperatūrā viegli izgaro. Tie var izdalīties gan no dabiskiem, gan sintētiskiem avotiem, un tie ir atrodami daudzās cilvēka radītās precēs, kas ir mūsu mājās, tāpēc šie gaistošie organiskie savienojumi ir galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji. Daži no pašiem bīstamākajiem ir formaldehīds, benzols, toluols un stirols.

Kur tos var atrast?

Gaistošos organiskos savienojumus var izdalīt tūkstošiem produktu, ieskaitot krāsas un pārklājumus, krāsu noņēmējus, sienu un koka pildvielas, celtniecības materiālus, līmes un hermētiķus, paklājus un citus grīdas segumus, koksnes aizsarglīdzekļus, tīrīšanas līdzekļus, gaisa atsvaidzinātājus, kožu atbaidītājus, pesticīdus, amatniecības piederumus, biroja iekārtas (piemēram, kopētājus un printerus), ķīmiski tīrītus apģērbus, aerosolus, cigaretes (arī elektroniskās cigaretes) un automašīnu aprīkojumu un līdzekļus. Bieži gaistošos organiskos savienojumus var pamanīt to stiprās smakas dēļ, piemēram, ja kaut kas ir svaigi krāsots vai esat iegādājušies jaunu paklāju, vai iesēžaties jaunā automašīnā, bet daļa gaistošo organisko savienojumu ir bez smakas vai to aromāts tiek maskēts ar citām ķīmiskām vielām.

Ko tie nodara?

Ietekmi uz veselību var manīt uzreiz, kad cilvēks saskaras ar gaistošajiem organiskajiem savienojumiem, un tā izpaužas kā acu un elpceļu kairinājums, galvassāpes, reibonis, redzes problēmas un atmiņas pasliktināšanās. Pat salīdzinoši zems gaistošo organisko savienojumu līmenis mājās var izraisīt šādas problēmas. Ilgtermiņā, ja cilvēks ir pakļauts gaistošo organisko savienojumu iedarbībai, tas tiek saistīts ar veselības traucējumiem kā astma, ekzēma, slikta spermas kvalitāte un pat plaušu vēzis. Patiesībā vairāki gaistošie organiskie savienojumi, piemēram, benzols un formaldehīds, ir atzīti par kancerogēniem, pārējos uzskata par iespējami kancerogēniem. 

Ko var darīt lietas labā?

Lai gan vairākās valstīs ir spēkā noteikumi par gaistošo organisko savienojumu ierobežošanu noteiktos produktos, konkrētās situācijās un apstākļos cilvēki joprojām var tikt pakļauti potenciāli kaitīgam gaistošo organisko savienojumu līmenim. Piemēram, tos var ieelpot, krāsojot vai atjaunojot savu māju vai uzklājot uz grīdām jaunu paklāju segumu. Un gaistošie organiskie savienojumi var izdalīties no produktiem mēnešiem un pat gadiem. Nav iespējams no tiem pilnībā paglābties, taču, paturot prātā dažus ieteikumus, var samazināt pakļautību šiem savienojumiem.

Kā sevi pasargāt no gaistošajiem organiskajiem savienojumiem

Izvēlieties netoksiskas krāsas, lakas, pildvielas un citus celtniecības materiālus ar zemāko kaitīgo vielu līmeni, kādus varat atrast.

  • Iepērkoties celtniecības materiālu veikalā, vienmēr pārbaudiet, cik daudz konkrētajā produktā ir gaistošo organisko savienojumu. Ja izmantojat līdzekļus, kas tos satur, lietojiet šos līdzekļus tik ātri, cik vien iespējams, un, kad nelietojat, glabājiet cieši aizvērtus.
  • Nodrošiniet telpās labu vēdināšanu.
  • Apsveriet gaisa attīrītāja iegādi, lai attīrītu iekštelpu vidi no kaitīgajiem gaistošajiem organiskajiem savienojumiem.
  • Lietojiet netoksiskus tīrīšanas līdzekļus, kosmētiku un tualetes piederumus.
  • Ja tiešām vēlaties paklāju, iegādājieties neapstrādātus, dabīgus materiālus, kuru pamatnē ir maz gaistošo organisko savienojumu, piemēram, paklājus no 100 % dabīgas vilnas ar kaņepju, kokvilnas un džutas pamatni un dabīgu gumijas līmi.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.