foto: Shutterstock
Uzmanies, lietojot uzturā skābenes un rabarberus - veselībai nodarītais posts var būt gana liels
2019. gada 19. jūnijs, 06:45

Uzmanies, lietojot uzturā skābenes un rabarberus - veselībai nodarītais posts var būt gana liels

"100 Labi Padomi"

Visvairāk skābeņskābe atrodama augu izcelsmes produktos; kopā ar citām skābēm tā piešķir augiem raksturīgo skābo garšu. Īpaši daudz tās ir skābenēs un rabarberos, taču sastopama pat tādos augos, kas nemaz nešķiet skābi, piemēram, spināti, zaļie lapu dārzeņi, lapu bietes, pieneņu lapas, pupas.   

Augi, kas bagātīgi ar skābeņskābi un tās sāļiem oksalātiem, var nevēlami ietekmēt mūsu organismu. Ja maltītē pārsvarā bijuši svaigi zaļie salāti, to oksalāti organismā izveido nešķīstošus sāļus ar kalcija joniem, un, tā kā mūsu organismā praktiski nav enzīmu, kas spētu šķelt šos sāļus, kalcijs tiek padarīts organismam nepieejams (nespēj uzsūkties zarnu traktā).   

Ja vesels cilvēks rabarberus un skābenes uzturā lietos neregulāri, visticamāk, tas nekaitēs veselībai. Ja gremošanas trakts nav kārtībā vai vielmaiņa pieklibo, vai nieres slikti strādā, skābeņskābes sāļi var izprovocēt nierakmeņu veidošanos, sāpes locītavās un intensīvāku kalcija izdali no kauliem un zobiem. 

Ievēro: daudz skābeņskābes uzturā noteikti nav vēlama, pirmkārt, cilvēkiem ar noslieci uz nierakmeņiem. Oksalātu (skābeņskābes sāļu) akmeņi ir izplatītākais nierakmeņu veids. Ja uzturā ļoti daudz skābeņskābes, palielinās oksalātu daudzums urīnā, kā rezultātā var veidoties jauni nierakmeņi.  

Otrkārt, tiem, kam ir īpaši svarīgs uztura kalcijs, – cilvēkiem ar osteoporozi (kaulu blīvuma samazināšanās), kaulu lūzumiem. Jo kalcijs, kas uzņemts vienā ēdienreizē ar produktiem, kuri satur daudz skābeņskābes, visticamāk, organismā nenonāks. Risinājums ir apēst kādu piena produktu porciju vairāk nekā ierasts!

Treškārt, vegāniem, kas uzturā lieto tikai augu izcelsmes produktus. Augos esošās skābes (ne tikai skābeņskābe) traucē kalcija un citu elementu (dzelzs, magnija) uzsūkšanos, un ar laiku var rasties to deficīts.

Atceries: rabarberu un skābeņu sezonā nelieto tos katru dienu. Nierakmeņu veidošanās risks būs mazāks, ja maltītē, kas satur daudz skābeņskābes, iekļausi arī piena produktus. Tajos esošais kalcijs zarnu traktā saistīs skābeņskābi un neļaus tai uzsūkties organismā.

Zināšanai

  • Skābeņskābe augšanas periodā uzkrājas augos, rudenī rabarberos tās var būt pat trīs reizes vairāk nekā pavasarī. Iespējams, no tā nāk tautas gudrība: skābenes un rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem.
  • Nelieto pāraugušus rabarberus un skābenes – tie jānogriež un jāļauj izaugt jauniem.
  • Mērcēšana un termiska apstrāde samazina oksalātu daudzumu produktā. Visvairāk oksalātu atrodas augu lapās un sēklās, vismazāk – kātos un stumbros.