foto: Shutterstock
Pētnieki atklāj brīnumainu īpašību, kas piemīt apelsīnu sulai
Esi vesels
2019. gada 13. jūnijs, 19:05

Pētnieki atklāj brīnumainu īpašību, kas piemīt apelsīnu sulai

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Tiem, kas raizējas, ka ar gadiem zaudēs atmiņu, vajadzētu ēst iespējami vairāk dārzeņu un augļu, uzdzerot glāzi apelsīnu sulas. Minētie produkti ir pamatu pamats, lai vecumdienās būtu laba atmiņa un kognitīvās spējas.

Pētnieki no Hārvarda T.H. Čana Sabiedrības veselības skolas divdesmit gadus pētīja uzturu un garīgās spējas teju 28 000 vīriešu, un tieši augļi, dārzeņi un apelsīnu sula izcēlās citu produktu vidū.

Pētījuma sākumā dalībnieku vidējais vecums bija 51 gads un lielākajai daļai bija labas un vidēji labas kognitīvās spējas.

Tiem, kas katru dienu notiesāja sešas vai vairāk dārzeņu porcijas (porcija ir tase svaigu dārzeņu vai divas tases lapu salātu), bija par 34 % zemāks risks piedzīvot atmiņas pasliktināšanos un vājas kognitīvajās spējas, salīdzinot ar cilvēkiem, kas ēda mazāk dārzeņu.

Līdzīga sakarība tika novērota starp cilvēkiem, kas bija iecienījuši augļus, savukārt tiem, kuri katru dienu dzēra apelsīnu sulu, varbūtība, ka viņiem pasliktināsies atmiņa un kognitīvās spējas, bija par 47 % mazāka. 

Izrādās, ja cilvēks jaunībā ēd daudz augļu un dārzeņu, viņš savai veselībai nodrošina lielāku aizsargājošu efektu, nekā sākot ēst veselīgi vēlākos gados. Tie, kam tika novērota visaugstākā aizsardzība pret kognitīvo spēju kritumu, bija ēduši daudz dārzeņu un augļu jau divdesmit gadus pirms pētījuma sākuma.