foto: Facebook.com/Marita Breidaka
Tā nav mellene! Ārsti aicina uzmanīt bērnus – arī Latvijas meži ir pilni indīgām ogām
Esi vesels
2019. gada 5. jūnijs, 14:28

Tā nav mellene! Ārsti aicina uzmanīt bērnus – arī Latvijas meži ir pilni indīgām ogām

Jauns.lv

Pašlaik Latvijas mežos aug un nobriest maza, melna odziņa, ko bērni, un dažreiz arī pieaugušie kļūdaini var noturēt par melleni. 

Četrlapu čūskoga ir daudzgadīgs lakstaugs, kas aug mitros krūmājos un mežos. Augam veidojas 4-6 lapas, kas sakārtotas mieturī stublāja augšdaļā, no kā vidus attīstās tā vienīgais zieds. Pēc noziedēšanas no zieda izveidojas zilganmelna oga ar daudzām sēklām. Visam augam, tai skaitā ziediem, ir raksturīga nepatīkama smaka.

Viss augs ir cilvēkam indīgs. Tajā ir saponīni, kas izraisa sāpes vēderā, vemšanu, caureju, sirdsdarbības traucējumus un reiboni.
Kāda sieviete sociālajā tīklā “Facebook” brīdināja visus vecākus vērīgi sekot tam, ko, esot mežā, apēd bērni.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas toksikologs Roberts Stašinskis norāda, ka par saindēšanos ar čūskogu var liecināt vēdersāpes, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi (vemšana, caureja), svīšana, galvassāpes, reibonis un sirdsdarbības traucējumi. Smagākos gadījumos var būt arī apziņas traucējumi, kavēta reakcija, krampji, bezsamaņa. 

Ir svarīgi bērnam skaidrot, ka ogas var būt indīgas, izraisīt lielas vēdersāpes un citas nopietnas veselības problēmas, piekodinot – pirms kaut ko ēst, tas noteikti jāparāda mammai vai kādam citam pieaugušajam. 

"Saindēšanās gadījumi ar čūskogām ir ļoti reti, jo tās ogojot ir grūti sajaukt ar mellenēm. Melleņu krūmā ir daudz ogu un tam ir nelielas lapiņas, savukārt četrlapu čūskogai ir tikai viena oga, kuru ieskauj četras salīdzinoši lielas lapas. Parasti čūskogas neaug turpat, kur mellenes." 

Ārsts arī atgādina, ka bērna veselība ir vecāku atbildība, tāpēc vecākiem atvase ir jāuzrauga, nepieļaujot, ka bērns apēd kādu nepazīstamu ogu vai augu.  Tāpat ir svarīgi bērnam skaidrot, ka ogas var būt indīgas, izraisīt lielas vēdersāpes un citas nopietnas veselības problēmas, piekodinot – pirms kaut ko ēst, tas noteikti jāparāda mammai vai kādam citam pieaugušajam. Ja tomēr nelaime notikusi, nevilcinoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības.

Saindēšanās gadījumā ir ļoti svarīgi zināt, kas to izraisījis, lai varētu izmantot pareizo pretindi vai medikamentus. Ja saindēšanās cēlonis nav zināms, palīdzības sniegšana var būt ļoti apgrūtināta. 

Tēmas