foto: Pexels
Profesore apgāž mītus par sirds slimībām
2019. gada 12. maijs, 08:12

Profesore apgāž mītus par sirds slimībām

"Patiesā Dzīve"

Sirds un asinsvadu slimības bieži vien veidojas pakāpeniski – vairāku gadu laikā. Līdzās iedzimtībai, ir virkne riska faktoru, kas ietekmē sirds un asinsvadu veselību, turklāt daudzus no tiem iespējams novērst, izmainot dzīvesveidu un ievērojot citus ārstu ieteikumus. Šoreiz apskatīsim populārākos mītus par sirds slimībām un to, kā tad īsti ir patiesībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mīts: man ir tikai nedaudz pāri 20, esmu pārāk jauna, lai raizētos par sirds slimībām.

Diemžēl iekaisuma procesi organismā, kas ar laiku var novest līdz artēriju aizsprostojumiem, sākas jau pusaudžu gados, tieši tāpēc holesterīna pārbaudes būtu jāveic jau no 20 gadu vecuma. Turklāt, ja ir tādi riska faktori kā smēķēšana, liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids bez fiziskām aktivitātēm un pastāvīgs stress, tad arī jaunībā cilvēka iespēja saslimt ar kādu sirds slimību pieaug vismaz desmitkārtīgi.

Jeilas Sabiedrības veselības skolas asociētā profesore epidemioloģijā Judīte Lihtmane skaidro – statistika liecina, ka sievietes, kas jaunākas par 55 gadiem, ir mazāk nekā 5 % no sirds slimnieku kopējā skaita, tomēr jaunas sievietes, kuras piemeklē sirdslēkme, no tās mirst divreiz biežāk nekā jauni vīrieši. Pagaidām nav pētījumu, kas pierādītu, kāpēc tā notiek, bet daži zinātnieki uzskata, ka iemesls varētu būt neefektīva ārstēšana un nepareiza aprūpe pēc operācijas.

Mīts: ar sirds slimībām slimojuši mani ģimenes locekļi, tātad tās lemtas arī man.

Pētījumi liecina, ka mazāk nekā 10 % sirds slimību ir ģenētiski iemesli. Var atšķirties arī ģenētisko riska faktoru nozīmība – dažas gēnu izmaiņas palielina saslimšanas risku tikai par 15 %, toties citas mutācijas – tiesa, ļoti retas ‒ to var palielināt pat par 200 procentiem! Vairumam cilvēku noteicošais faktors tomēr ir dzīvesveids, uzskata Ņujorkas Lenox Hill slimnīcas sieviešu un sirds slimību programmas direktore Sūzana Šteinbauma. “Manas pacientes, kuru ģimenes locekļiem bijušas sirds slimības, to profilaksei jau laikus izvēlējušās veselīgāku dzīvesveidu, un nevienai no viņām nav diagnosticēta slima sirds.”